23948sdkhjf

Den danske vindindustri må ikke ende som et lavprismarked

Billigt er bedst – eller snyder vi os selv?

Jeg tror, at alle kender følelsen: At have købt noget, som i det lange løb blev dyrere end forventet. At høste et godt tilbud på den korte bane, der i det lange løb kostede reklamationer, reparationer og frustrationer.

Sådan er det ofte for forbrugere, der jagter det gode, ”gule” tilbud. Det samme rationale ser ud til være gældende for dem, der udvikler, producerer og leverer den grønne energi. Det skal være billigt og konkurrencedygtigt – sådan er det.

Vi skal ikke forklejne prisens betydning for energisektoren og den grønne omstilling. Fokus på Cost of Energy både var og er vigtigt – det fokus har gjort den danske vindenergi til en global succes.

Ved at optimere design og teknologi, udgifter til produktion, anlæg og drift af havvindmøller har vi i Danmark været i stand til at ændre kuløren fra sort til grøn på en stor del af vores energisystem. Det er fantastisk, at vi kan tjene penge på at gøre en klimaforskel – at den grønne løsning og vind er den billigste energiform.

Det er win-win med vind.

Billigst er ikke altid bedst – værdiskabelse er en nødvendighed!

Den samme omkostningsrejse kommer de nye grønne brændstoffer også på. De skal gøres konkurrencedygtige, og der skal skabes et marked for dem. For at lykkedes med det, skal vi uden tvivl gøre det billigt – det er en nødvendighed.

Den strategi, som virkede så godt for vind, skal vi fortsat benytte os af.

Men vi skal også gøre det smartere. Forskellen fra tidligere er, at vi har travlt. Samtidig ser vi aktuelt, at flere af de store grønne virksomheder ikke tjener penge på at udvikle og sælge de grønne teknologier. Tempoet skal op, men det skal prisen måske også?

Klimakrisen kræver innovative, teknologiske løsninger, der indenfor få år kan forhindre, at vi fortsat udleder massive mængder af klimagasser til atmosfæren – fremtidige grønne løsninger forudsætter at hele økosystemet tjener penge.

Vi skal omstille vores transportsektor. Landbruget. Den tunge industri og mange andre led af vores samfund. Alt det, vi lever af. Og vi skal gøre det så effektivt som muligt.

Men ikke for enhver pris. Vi skal bruge pengene rigtigt – og vi skal fokusere på det, som giver værdi. Herunder særligt teknologiudvikling, innovation og partnerskaber, hvor vi alle løfter og løser problemerne sammen. Det er svært for os i Europa at konkurrere på pris alene. Det lidt kedelige eksempel har vi set med produktionen af solpaneler, som nu kun kommer fra Kina. Perspektivet er, at værdi er vigtigere end pris – vi skal prioritere værdiskabelse over kortsigtede pris- og cost-reduktioner. Pris er en parameter, og den skal være konkurrencedygtig, men pris alene er ikke nødvendigvis lig med værdi.

Slet ikke, når det gælder udvikling og innovation.

Vindindustrien tjener ikke ret mange penge aktuelt, men vi må forvente, at det snart ændrer sig.

Markedet er der. Der er global politisk konsensus for ambitionerne om, at der skal opføres vedvarende energi som en nødvendighed for, at vi kan nå de klimamål, som vi stort set alle sammen er enige om – alle grønne løsninger drives af billig grøn strøm

Der er endda folkelig opbakning til det. Udsigten til havvindmølleparker generer måske enkelte sommerhusejere, og solsikker er kønnere end solcellepanelerne. Men møllerne og panelerne kommer i stor stil. Det er en nødvendighed og også besluttet.

Men ingen kan løfte denne opgave alene. Vi skal huske at bygge og benytte os af partnerskaber, samarbejder og fælles udviklingsprojekter – vi skal få hele værdikæden engageret – fra forskningstunge universiteter til leverandører og underleverandører af produkter, løsninger og services. Vi skal bygge en stærk underskov af teknologiske virksomheder, der hjælper os med at gøre de grønne teknologier, ikke bare billigere, men smartere og værdiskabende. Vores danske og europæiske konkurrencekraft bliver styrket igennem innovation, og vores innovation sker igennem åbne, tillidsbaserede partnerskaber med fokus på værdi og forretning.

Der er stadig brug for, at vi som land fokuserer vores kræfter. Vi skal bruge tid og penge på national funding og samarbejder på tværs af hele værdikæden fra forskning, til udvikling og demonstration af energiteknologiske løsninger.

I Energy Cluster Denmark - Danmarks klyngeorganisation for den samlede energisektor - er vi klar til at understøtte de partnerskaber og teknologier, der skal til. Det gælder blandt andet for vindindustrien, der fortsat skal udvikles og innoveres. Møllerne vokser fortsat – og måske skal de i fremtiden også kunne producere brint?

Innovationsbehovet er stort i alle dele af det integrerede, digitaliserede energisystem. Der skal nye teknologiske løsninger og nye udviklingsprojekter til – og det kommer til at koste penge undervejs, men vi skal investere. Værdien kommer igen; først og fremmest til gavn for klimaet, men også for fremtidens vækst og arbejdspladser. Vi kan ikke spare os til en succes. Vi skal producere de bedste, mest bæredygtige og mest innovative teknologier til fremtidens energisystem og vi skal gøre det i partnerskaber med hinanden.

Lad os sammen sikre, at den danske vindindustri og hele det grønne økosystem ikke bliver et kapløb mod bunden på lavest cost, hvor kortsigtede løsninger og ”gule tilbud” er i fokus og hvor udsigten til at tjene penge svinder dag for dag.

Fokus på teknologi, innovation, forretning, partnerskaber og sund fornuft har bragt os langt – lad os fortsætte denne rejse sammen.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11