23948sdkhjf

EU går efter at udfase fossile brændsler ved klimatopmøde

Udfasningen af fossile brændsler bliver "et af de helt store slagsmål" til klimatopmøde, siger Dan Jørgensen

Når EU deltager i det kommende FN-klimatopmøde COP28 i Dubai, vil unionen arbejde for, at fossile brændsler skal udfases globalt.

Det har EU-landene vedtaget på et rådsmøde i Luxembourg mandag aften.

Det siger Dan Jørgensen (S), der er minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, og som deltog i mødet.

EU vil også argumentere for, at der skal laves globale mål for vedvarende energi.

- Vi arbejder for en tredobling af den globale vedvarende energi inden 2030 og en fordobling af energieffektiviteten globalt.

- Det er virkelig godt for klimaet, og helt nødvendigt hvis vi skal holde temperaturstigningerne under 1,5 grader, siger Dan Jørgensen.

Helt konkret lyder målene på en tredobling af vedvarende energi til 11.000 gigawatt globalt og en fordobling af de årlige forbedringer i energieffektiviteten, oplyser hans ministerium.

Det er ifølge ministeren også blevet EU’s position, at der ikke skal bygges nye kulkraftværker rundt om i verden.

Ved seneste klimatopmøde indeholdt aftalen formuleringer om, at udledningerne fra kul skal nedfases – og dermed ikke udfases.

Der var ikke enighed om at udvide den betegnelse til det bredere "fossile brændsler", der også ville inkludere olie.

Mandag har EU’s ministre så været i forhandling om, hvorvidt dette års COP-mandat skal arbejde for at udfase eller nedfase alle fossile brændsler eller blot kul.

På mødet var EU's klimabidrag (ndc) også på forhandlingsbordet. Her ønskede den danske minister, at EU skulle indtage den position at opjustere CO2-reduktionen i 2030 fra 55 til 57 procent.

EU har i forvejen vedtaget lovgivning, der skal sikre, at landene reducerer med 57 procent.

Men ved de internationale forhandlinger bliver positionen 55 procent, da der ikke var opbakning til en opjustering. Og det ærgrer Dan Jørgensen.

- Det har ikke den store praktiske betydning, for vi gør jo de ting, vi gør. Men jeg synes, at det er et underligt signal at sende til resten af verden, siger han.

Ministeren mener dog stadig, at EU "i hvert fald" er blandt de "allermest ambitiøse" grupperinger af lande.

Samtidig erkender han, at spørgsmålet om fossile brændsler bliver "et af de helt store slagsmål" ved COP28. Han tør heller ikke gisne om, hvor det ender.

- Men for første gang i denne her COP-proces, tror jeg, at der er en realistisk mulighed for, at vi kan få vedtaget en stærk tekst om at udfase fossiler, siger Dan Jørgensen.

COP28 i Dubai foregår fra 30. november til 12. december.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125