Tyra-nedbrud forsinker dansk uafhængighed
Det er mindre end to måneder siden, gasproduktionen fra Tyra-feltet blev genoptaget, men nu er produktionen løbet ind i tekniske vanskeligheder, der forsinker anlæggets fulde drift.
"På grund af en uforudset teknisk hændelse, der påvirker idriftsættelsen," er det nu forventningen, at Tyra-feltet først når sin fulde kapacitet i løbet af fjerde kvartal i fjerde kvartal i år, oplyser Totalenergies, der står bag aktiviteterne i Tyra-feltet, i en pressemeddelelse.
Totalenergies' undersøgelser viser, at IP-kompressorens transformer skal repareres og det påvirker projektets tidslinje hen over sommeren.
- På et projekt af denne størrelse og kompleksitet, og som endda er 225 kilometer ude i Nordsøen, kan der opstå denne slags uforudsete udfordringer. Vi er i tæt dialog med vores leverandør af transformeren til IP-kompressoren, og hele Tyra-teamet arbejder på at løse og afbøde konsekvenserne af problemet så hurtigt som muligt, udtaler Michael Lindholm Pihl Larsen, teknisk projektleder på Tyra-genopbygningsprojektet hos Totalenergies EP Danmark.
Fuldt fokus på udbedring
Ifølge Michael Lindholm Pihl Larsen har fejlen af gode grunde de konsekvenser, at Tyra-feltet ikke kan levere tilstrækkelige mængder gas til Danmark. Det forsøger Totalenergies at råde bod på ved at finde andre måder at levere gas til Danmark, lyder det.
Men som udgangspunkt kommer fokus til at være på at få Tyra-feltet i fuld drift hurtigst muligt.
- Vores hovedprioritet er fortsat en sikker opstart og indkøring af Tyra, så Danmark igen kan blive nettoeksportør og selvforsynende med gas senere i år, udtaler Michael Lindholm Pihl Larsen.
Idriftsættelsen af Tyra-faciliteterne og eksporten af gas fra hubben fortsætter på nuværende niveau, mens der arbejdes på at reparere anlægget. Gas-flowet kan om nødvendigt blive omdirigeret via Den Helder i Holland, mens arbejdet pågår, lyder det videre i pressemeddelelsen.
Fakta om Tyra
- TotalEnergies er operatør af Tyra-feltet på vegne af DUC – et partnerskab mellem TotalEnergies (43,2%), BlueNord (36,8%) og Nordsøfonden (20%).
- Tyra er Danmarks største naturgasfelt og har været centrum for behandling og eksport af mere end 90% af den naturgas, der produceres i den danske del af Nordsøen, før det skulle genopbygges. Dette var nødvendigt, på grund af feltets naturlige sænkning af reservoiret efter mange års succesfuld produktion.
- Genopbygningen af Tyra-feltet omfatter tre hoveddele: nedlukning og genanvendelse af de gamle Tyra-platforme; genanvendelse og forlængelse af de nuværende platformsben med 13 meter på seks af platformene samt etablering af et helt nyt procesmodul og en ny beboelsesplatform.
- Når det moderniserede Tyra II er tilbage i fuld drift, vil det være det levere gas til Danmark og Europa gennem eksportrørledningerne til Nybro og Den Helder.
- Tyra II vil levere fortsat produktion af naturgas med 30% mindre CO2-udledning og bidrage til energisikkerhed og uafhængighed i Danmark og Europa.
Kilde: Total Energies