23948sdkhjf

Ny energiø i Østersø-samarbejde

Baltic Sea Energy Islands indlemmer i dag det fjerde medlem på Bornholm

Endnu en Østersø-ø slutter sig til energiø-samarbejdet, der i forvejen består af Åland, Gotland og Bornholm. 

Det er Saaremaa, Estlands største ø, der bydes velkommen i Østersø-samarbejdet.

Det sker i dag på Baltic Energy island Summit, der afholdes på Bornholm. Her underskriver Saaremaas borgmester Mikk Tuisk et tillæg til den gældende hensigtserklæring.

- Jeg er rigtig glad for, at vi udvider kredsen af øer i samarbejdet til også at inkludere Saaremaa. Med Saaremaa ombord får vi flere gode kræfter ind i arbejdet med at få skabt de bedste rammer for en lokal udvikling på øerne, der går hånd i hånd med den grønne omstilling, udtaler Bornholms borgmester Jacob Trøst i en meddelelse.

​Saaremaas borgmester Mikk Tuisk er selv sagt også godt tilfreds med at træde ind i samarbejdet:

- Vi er nødt til at samarbejde på tværs af grænserne, når vi installerer el- og brintforbindelser, for at sikre øernes interesser og styrke vores landes sikkerhed. Ved at tilslutte os Baltic Sea Energy Islands ønsker vi på Saaremaa at være en aktiv bidragsyder og samarbejdspartner til gavn for et renere nordisk miljø og øernes økonomiske vækst, siger Mikk Tuisk.

Et styrket samarbejde

Østersø-samarbejdet er et resultat af sidste års Baltic Energy Island Summit, hvor de tre øer Åland, Gotland og Bornholm fandt hinanden. 

Samarbejdet blev formelt indgået i januar, da de tre øer underskrev en fælles hensigtserklæring. Erklæringen indebærer en aftale om et fælles samarbejde, der skal ruste øerne til rollen som Østersøens centrum for den grønne omstilling. 

Indlemmelsen af Saaremaa giver parterne muligheder for endnu flere perspektiver på centrale temaer i samarbejdet. Øerne skal fremover arbejde på at understøtte den infrastruktur, som muliggør energiøerne i Østersøen, udvikle modeller til lokal inddragelse og modeller for lokal værdiskabelse.

Baltic Energy Island - Bornholms erhvervsdrivende energiøfond 

  • Officielt stiftet i maj 2023 som den erhvervsdrivende fond Baltic Energy Island.
  • Fonden arbejder på at gøre Bornholm til dansk knudepunkt for viden om og udvikling af grøn energi, teknologi og erhvervsudvikling ved at:
  • Udvikle erhvervsmulighederne i forhold til den kommende Energiø Bornholm med 3 GW havvindkraft.
  • Afsøge mulighederne for Bornholm som Østersøens grønne transporthub - og bl.a. undersøge muligheden for et bornholmsk PtX-pilotanlæg. 
  • Fortsætte udviklingen af Bornholm som test-ø, hvor lokale, nationale og internationale aktører udvikler fremtidens energiteknologi. 
  • Etablere et Residential College (i Rønnes gamle Elværk) for studerende og forskere fra DTU, og andre universiteter og uddannelsesinstitutioner. 
  • Etablere af dataplatform for opsamling, lagring og deling af relevante måledata.
  • Bag centeret står 20 partnere i form af private virksomheder, offentlige aktører og erhvervsklynger - bl.a. Ørsted, Simens Gamesa, CIP Fonden, Rønne Havn, Bornholms Regionskommune, DTU, Campus Bornholm, Offshore Center Bornholm og Beof. 
  • Finansieret af 27,1 mio. kr. i opstartsmidler til erhvervsfyrtårnet Nationalt Center for Grøn Energi
  • Midlerne kommer via Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse fra EU's REACT-midler, "grøn og digital genstart".

Kilder: Erhvervsfremmebestyrelsen, Nationalt Center for Grøn Energi og Energiø Bornholm

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062