Verdens største anlæg til CO2-fangst er åbnet på Island
På Island er verdens største anlæg til CO2-fangst fra atmosfæren sat i drift.
Med DACCS-teknologien (Direct Air Capture Carbon Storage) kan anlægget opfange og lagre kulstof 36.000 ton CO2 fra luften årligt. Det svarer til udledningen fra cirka 2800 danskere.
Det skriver Ingeniøren.
- Mammoth repræsenterer ikke kun en tidobling i kapaciteten til at fjerne kulstof, menogså en trinvis ændring i projektledelse, forsyningskædevolumen og krav til arbejdsstyrken,« siger Jan Wurzbacher, medstifter og direktør i Climeworks.
Det er schweiziske Climeworks' andet CO2-fangstanlæg på Island. Og det har kapacitet til at opfange ni gange mere CO2 end søsteranlægget Orca, der "kun" kan fange 4.000 ton C02 årligt.
I realiteten vil mængden af opsnappet kuldioxid dog blive mindre. Climeworks forventer ikke en oppetid på 100 procent, ligesom at vejrforhold og tab af gasser undervejs vil reducere den totale lagrede mængde CO2.
Arbejdet på Mammoth startede i juni 2022. Anlægget er et modulært design, hvor 12 ud af 72 CO2-fangere indtil videre er installeret. Når CO2'en er fanget bliver det lagret i vand, og herefter pumpet ned i den islandske undergrund.
Undergrunden består af bjergarten basalt, og det sætter en naturlig reaktion i gang i det kulholdige vand, der langsomt omdanner væsken til sten.
Dansk fokus på udledt CO2
I dansk regi er fokus på at indfange CO2 fra udledninger. Tidligere i år blev CCS- og NECCS-puljen uddelt til projekter, der samlet set forventes at lagre 160.000 ton CO2 årligt.
CCS-puljen fokuserer på at indfange CO2 fra den røggas, der udledes fra for eksempel skorstene på kraftvarmeværker, affaldsforbrændinger og biogasanlæg - og lagre den permanent i et velegnet geologisk lager i undergrunden.
NECCS-puljen har til formål at støtte fangst og lagring af CO2, der stammer fra biomasse - såkaldt biogent CO2.
Læs mere om tildelingen af puljemidlerne her