23948sdkhjf

Geotermi tilbage i varmen i Nordsjælland

Hillerød Forsyning genopliver drømmen om geotermi efter vertikale landvindinger i Aarhus

I Hillerød Forsyning overvejer man igen at kigge dybt ned i jorden efter varme til selskabets fjernvarmekunder. 

Forsyningen kastede ellers håndklædet i ringen i 2018, hvor koncessionen til geotermi blev returneret til Energistyrelsen

Men nu har piben fået en anden lyd. Og det skyldes erfaringer fra den anden side af landet.

- Der er dannet et handlekraftigt selskab, som er i fuld gang i Aarhus. Nu er det en realitet. Vi har været ovre at kigge på anlægget, vi kan se, at der bliver indgået kontrakter. Det er meget nemmere at forholde sig til nu, end det var for 10 år siden, siger Tue Tortzen, bestyrelsesformand for Hillerød Forsyning, til Energy Supply.

Ud i strakt arm

Selskabet, Tue Tortzen refererer til, er Innargi. Og samarbejdet med aarhusianske Kredsløb kan netop bane vejen for, at flere forsyningsselskaber tør at kaste sig ud i jagten på den billige og CO2-neutrale varmekilde.

- Der er kommet en ny forretningsmodel omkring geotermi, som Forsyningstilsynet har sanktioneret. Dét, at fjernvarmeselskaberne nu kan holde undergrundsrisikoen ud i strakt arm, gør nok, at geotermiprojekter er blevet mere attraktive for selskaberne, siger Asbjørn Haugstrup, direktør for eksterne relationer i Innargi.

Det var netop en risikobetragtning, der satte en stopper for boringerne i Hillerød tilbage i 2018.

- Det er os, der kommer til at løbe den risiko, der er forbundet med geotermi. Sådan en boring koster 50 mio. kr., og det har vi ikke råd til. Teknologien er på papiret rigtig, rigtig fin. Vi er bare for lille et selskab til at gøre det alene, fortalte Søren Støvring, daværende direktør for Hillerød Forsyning dengang til Energy Supply

Geotermi på tværs af Sjælland

Før projektet faldt til jorden var ambitionen at hente underjordisk varme til at forsyne cirka halvdelen af Hillerød. Og nu, hvor geotermien igen vejrer morgenluft, har ambitionerne da også rykket sig en smule.

- Hvis vi bygger et geotermiværk i Hillerød, skal det kunne producere dobbelt så meget varme, som vi skal bruge i Hillerød, hvis det skal være rentabelt. Vi skal kunne sende det til andre byer, siger Tue Tortzen.

Han har øjnene rettet mod at bygge oven på Vestforbrænding og Innargi's aftale om at undersøge geotermipotentialet i Storkøbehavn.

- Der er et store muligheder i at supplere Vestforbrænding med ekstra varme i vintermånederne, hvor de lige nu mangler varme. Jeg har taget det op i bestyrelsen hos Vestforbrænding, hvor der er positiv stemning for idéen, siger Tue Tortzen.

Hos Innargi lyder meldingen, at de står klar, uanset selskabskonstruktionen:

- Vi tror på, at der er en god mulighed for at etablere geotermi til fjernvarme i Hillerød. Og så er det op til fjernvarmeselskaberne at beslutte, hvordan den konkrete konstellation skal se ud, siger Asbjørn Haugstrup.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093