Er der brug for gassystemet nu og i fremtiden?
“Er der brug for gassystemet nu og i fremtiden?”
Det er et spørgsmål, som vi af og til løber ind i hos Evida. Som administrerende direktør er mit svar – nok ikke så overraskende – ja, og det er der en række fornuftige årsager til. For gassystemet er ikke bare en central del af Danmarks forsyningssikkerhed, det er også en væsentlig bidrager til den grønne omstilling med biogassens fremgang og “nye” gasser som CO2 og brint i vente.
Energisystemet udvikler sig
I år kan gassystemet fejre hele to runde fødselsdage. Det er 40 år siden, at den første rørledning med naturgas fra Nordsøen blev åbnet og 10 år siden, at Evida tilkoblede det første biogasanlæg til distributionsnettet.
Meget er sket siden den første rørledning blev taget i brug. I dag har Evida omkring 18.000 kilometer rør, der dækker det meste af Danmark. Gennem alle årene har vi udviklet og tilpasset gassystemet for at sikre et effektivt og sikkert net, der leverer en høj forsyningssikkerhed.
Vi står i en tid, hvor hele Danmarks energisystem er i gang med en stor udvikling med omstilling til vedvarende energi, så Danmark i 2045 kan være uafhængig af fossile energiformer. Det kræver blandt andet store udbygninger af elnettet og nye energiformer, der kan sikre en høj forsyningssikkerhed – også på dage uden blæst og solskin.
Evida og gassystemet er en del af udviklingen mod et mere bæredygtigt energisystem. I dag fører gassystemet omkring 20 mia. KWh energi frem til forbrugerne om året. Den mængde energi svarer til det gennemsnitlige elforbrug i knap 4,5 mio. husstande eller halvdelen af Danmarks samlede elforbrug. At erstatte den mængde energi, som gassystemet leverer i dag, vil kræve enorme investeringer.
Biogassen flyder og fylder rundt
Det er bestemt ikke første gang, at Evida har tilpasset gassystemet til en ny virkelighed. For som nævnt er det ti år siden, at Evida tilkoblede det første biogasanlæg. Det var begyndelsen på omstillingen til et grønnere gassystem, og i dag er vi oppe på 57 anlæg fordelt over landet. Det har vendt gassystemet på hovedet, så der i dag ikke kun kommer gas ind fra Nordsøen og ud til forbrugerne, men også kan være behov for at flytte gas ”tilbage” i systemet.
Biogassen produceres decentralt over hele landet, og som følge af en stigende produktion overstiger biogassen flere steder det lokale forbrug. Det medfører et øget behov for at kunne balancere gassystemet nu og i fremtiden, hvilket kræver udbygning af det eksisterende gassystem blandt andet gennem etablering af nye kompressorstationer og forstærkningsledninger.
Det er en grøn succeshistorie, at vi på mindre end ti år har en andel af biogas i systemet på knap 40 %. Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet skønner i den seneste Klimastatus og –fremskrivning, at biogasproduktionen vil udgøre 100 % af det danske gasforbrug i 2029, hvilket er et år inden den politiske ambition.
Alene i 2023 sparede biogassen i gassystemet atmosfæren for 1,45 millioner tons CO2, fordi den fortrænger naturgassen. Udover at bidrage til den grønne omstilling højner den voksende mængde biogas også forsyningssikkerheden, da den produceres lokalt, og dermed øger Danmarks uafhængighed.
Hvem skal bruge gas i fremtiden?
Samtidigt med omstillingen af gassystemet til biogas ændrer Evidas kundesammensætning sig. I dag har Evida cirka 295.000 privatkunder, men tallet falder, da det er den politiske ambition, at der fra 2035 ikke længere skal bruges gas til opvarmning i private hjem.
Derudover har Evida omkring 35.000 erhvervskunder heriblandt industrikunder, der ikke umiddelbart kan elektrificere deres produktion samt fjernvarmen, der bruger gas som en vigtig reserve til ekstra varme på kolde dage. Gassystemet leverer i dag en mængde energi til denne type af kunder, der svarer til en tredjedel af Danmarks samlede elforbrug.
Her spiller gas en vigtig rolle, og Evida laver fortsat tilslutning af denne type kunder.
Det gælder blandt andet Fjernvarme Fyn, der for en måned siden fyrede med kul for sidste gang, og som i fremtiden skal bruge gas som en reserve på de kolde dage og for at understøtte forsyningssikkerheden. Dette skifte fra kul til gas vil ifølge Odense Kommune reducere Danmarks samlede CO2-udledning med 1 %.
Efter sommerferien skifter Nordic Sugar på Lolland og Falster ligeledes fra kul til gas i deres produktion, så sukkerfabrikkerne kan reducere CO2-udledningen.
Fremtiden for gassystemet
Evida arbejder altså fortsat hele tiden for at optimere og tilpasset systemet til den nye virkelighed – altid med fokus på et effektivt, sikkert og stabilt gassystem.
Samtidig tager vi vores rolle i den grønne omstilling seriøst ved at sikre, at biogassen kan flyde frit. Evida forbereder sig også på fremtidens infrastruktur til CO2 og brint, der bliver vigtige spillere i, at Danmark kan indfri nationale og internationale klimamål på en hurtig, omkostningseffektiv og bæredygtig måde.
I år har vi fejret to runde fødselsdage for gassystemet, og vi kommer til at se flere – for der er brug for gassystemet nu og i fremtiden.
Artiklen er en del af temaet Debat.