23948sdkhjf

Direktør-farvel, lønkaos og prisgalop: Turbulent år koster fjernvarmegigant dyrt

Fjernvarme Fyn forlod 2023 med røde tal og forventer, at den negative tendens fortsætter i 2024

Hvis Fjernvarme Fyn selv kunne vælge, havde de nok ønsket sig lidt mindre action i 2023. 

Den administrerende direktør blev brat udskiftet, elpriserne stak af og eventyret om udnyttelse af overskudsvarme blev ramt af et prisloft. Nu er regnestykket for året gjort op, og på bundlinjen står minus 17 mio. kr. efter en koncernomsætning på knap 1,8 mia. kr. 

Fjernvarme Fyn Holding A/S
mio. DKK 2023 2022
Nettoomsætning 1.777 2.423
Bruttofortjeneste 378 556
Resultat af primær drift -30 186
Resultat før skat -4,7 201
Årets resultat -17,2 155
Balancestatus 5.750 5.878
Egenkapital 2.588 2605
Kilde: CVR

"Resultatet betegnes som mindre tilfredsstillende og som et pænt stykke under det forventede. Det skyldes i høj grad situationen på elmarkedet", skriver bestyrelsesformand Mads Søndergaard Thomsen og administrerende direktør Louise Høst blandt andet i årsberetningen.

De kalder 2023 for "et turbulent år".

Faldende elpriser rammer varmeregningen

1,8 mia. kr. er ellers en omsætning på niveau med 2021, hvor selskabet landede et positivt resultat, men markante stigninger på omkostningerne til brændsler, CO2-afgifter og vedligehold af drift trak resultatet i et samlet minus.

"De markant faldende elmarkedspriser, høje udgifter til brændsler og meget andet betød, at Fjernvarme Fyn måtte hæve varmeprisen i 2023 (...). De store prisfald på elmarkedet fortsætter her i starten af 2024 og vil også få indflydelse på varmepriserne fremadrettet. Vi må derfor indstille os på, at vi ser ind i en periode med stigende varmepriser", fremgår det videre i årsberetningen.

Til trods for stigningen på varmepriser kunne fyens.dk i sidste uge berette, at Fjernvarme Fyn har hævet bestyrelseshonoraret for tre bestyrelsesmedlemmer i forbindelse med arbejde på forsyningens projekt om CO2-fangst. 

Indtrådt i stormvejr

Ved udgangen af 2023 leverede Fjernvarme Fyn varme til mere end 70.000 kunder. Alene i 2023 valgte 1.850 fynske husstande at overgå til fjernvarme. 

December bød også på en ny direktør i form af Louise Høst. Hun tiltrådte efter et stormvejr omkring tidligere direktør Jan Strømvig, der resulterede i, at han forlod selskabet i maj. Det skete i kølvandet på afsløringen om, at der var rod i arbejdskontrakterne hos de leverandører, der stod på at bygge forsyningens biomasseanlæg. 

Om sagen skriver Louise Høst og bestyrelsesformand Mads Søndergaard Thomsen:

"Det var en ærgerlig sag, da det stod klart, at der var leverandører ved etableringen af biomasseanlægget, som ikke havde orden i lønforholdene. Og da Fjernvarme Fyn samtidig ikke havde implementeret Odense Kommunes arbejdsklausuler korrekt, var virksomhedens sanktionsmuligheder begrænsede. Det går naturligvis stik imod vores ansvar for at sikre ordentlige rettigheder og vilkår for alle, som arbejder for Fjernvarme Fyn."

Ifølge Fjernvarme Fyn har en efterfølgende undersøgelse påvist, at 144 medarbejdere har udestående løn til gode. Det er gået i orden for 131 medarbejdere, mens 13 stadig venter på at få deres løn efterbetalt. 

Biomasseanlægget blev indviet i marts sidste år og står nu for afbrænding af flis, halm og restaffald. 

Fjernvarme Fyn forventer et resultat for 2024 på niveau med 2023.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.585