23948sdkhjf

Energistyrelsen udpeger Teknologisk Institut til særlig energi-tjans

Fra den 1. juli 2024 træder nye regler for energiledelse samt energi- og klimasyn i kraft

Teknologisk Institut er blevet udpeget af Energistyrelsen til at administrere den nye godkendelsesordning for virksomheder, der ønsker at blive godkendt til at udføre energi- og klimasyn.

Formålet med energi- og klimasyn er at kortlægge virksomhedernes energiforbrug og CO2-udledninger med henblik på at identificere energibesparelser. Dette skal bidrage til en grønnere og mere energieffektiv fremtid.

- Vi ser frem til at hjælpe udførende virksomheder med at blive godkendt. Det er vigtigt, at de virksomheder, som ønsker at udføre energi- og klimasyn, forstår de nye krav og er klar til at opfylde dem, udtaler Kristian Vielwerth, sekretariatsleder for den nye ordning ved Teknologisk Institut, i en pressemeddelelse. 

Han tilføjer, at industrien i fremtiden skal have en helhedsorienteret energi- og klimasynsløsning fra godkendte energi- og klimasynsfirmaer. Det er i stedet for de separate energisyn, som de indtil nu har fået lavet af registrerede energisynskonsulenter.

- Det betyder blandt andet, at de krav til kvalifikationer, der stilles for at kunne kortlægge, analysere og bringe forbedringsforslag til industrielle processer, fremover kan fordeles på flere medarbejdere, forklarer Kristian Vielwerth.

Om energiledelse, energisyn og klimasyn

  • Energiledelse er et integreret system i virksomhedens ledelse, der aktivt styrer virksomhedens energiforhold, sikrer effektiv udnyttelse af energi, og identificerer muligheder for energieffektivisering og energibesparelser.
  • Energisyn undersøger og analyserer virksomhedens energiforbrug med henblik på at identificere potentialer for at reducere energiforbruget og forbedre energieffektiviteten.
  • Klimasyn undersøger og analyserer virksomhedens CO2-udledninger for at identificere muligheder for CO2-reduktioner, f.eks. ved omstilling til grønnere brændsler.

Kilde: Teknologisk Institut

Forudsigelige rammevilkår

De nye regler følger af det omarbejdede EU-direktiv om energieffektivitet, samt af Folketingets Aftale om grøn skattereform for industri mv fra juni 2022. Den nye CO2-afgift, som indfases fra 2025 til 2030, skal skabe forudsigelige rammevilkår og give virksomhederne tid og incitament til at omstille sig til grønne energiløsninger.

Den nye godkendelsesordning for virksomheder, godkendt til at udfører energi- og klimasyn, forventes at blive lanceret på adressen www.energiogklimasyn.dk efter sommerferien. Her kan virksomheder finde vejledning om ansøgningsforløb og kriterier for godkendelse. Her vil det også fremgå, hvilke virksomheder, der opnår godkendelse til at kunne udføre energi- og klimasyn.

Man kan i vejledningen om Energiledelse og energi- og klimasyn finde tidsfrister for, hvornår en virksomhed skal udføre energiledelse, energi- og klimasyn.

De nye regler for energiledelse samt energi- og klimasyn træder i kraft 1. juli 2024.

Er din virksomhed omfattet?

  • Virksomheder med et gennemsnitligt årligt energiforbrug på over 85 TJ i de foregående tre år skal indføre certificeret energiledelse. Kravet om energiledelse kan opfyldes med et miljøledelsessystem suppleret med en energigennemgang
  • Virksomheder med et gennemsnitligt årligt energiforbrug på over 10 TJ i de foregående tre år skal gennemføre et energisyn hver fjerde år. Energisyn skal udføres af en energi- og klimasynsudførende virksomhed
  • Virksomheder, underlagt krav om energiledelse eller energisyn er også underlagt krav om at udføre klimasyn. Klimasyn ifm. energiledelse skal udføres særskilt af en energi- og klimasynsudførende virksomhed

Kilde: Energistyrelsen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078