23948sdkhjf

Fortum frasælger dansk forretning som del af milliardhandel

Fortum Waste Solutions er kommet på nye hænder

Det finske energiselskab Fortum har skilt sig af med den danske del af foretagendet.

I en pressemeddelelse oplyser den børsnoterede koncern, at der i dag er underskrevet aftale om salg af forretningsområdet Recycling & Waste (R&W) til den finansielle investor Summa Equity gennem dennes porteføljevirksomhed NG Group.

Handlen, der står i omkring 800 mio. EUR. svarende til knapt 6 mia. kr., forventes afsluttet i årets fjerde kvartal, og dermed får de godt 180 ansatte hos Fortum Waste Solutions A/S i Nyborg altså ny arbejdsgiver.

Forretningsområdet Recycling & Waste, der sælges fra, omfatter håndtering af affald fra kommuner og industri, end-to-end genanvendelsesløsninger for plast, metaller, aske, slagge samt behandling af farligt affald. Aktiviteterne er ud over Danmark lokaliseret i Finland, Sverige og Norge og beskæftiger i øjeblikket omkring 900 medarbejdere.

- Det glæder os at have fundet en meget velegnet ny ejer, der har gode forudsætninger for i endnu højere grad at forbedre og drive fremtidige vækstmuligheder for Recycling & Waste. Ud over omstilling til ren energi er materialeknaphed en af de største samfundsmæssige udfordringer, vi skal løse. Nu, er det rette tidspunkt for den nye ejer at tage over, siger Markus Rauramo, President og adm. direktør for Fortum, i en pressemeddelelse.

Et strategisk fravalg

Frasalget af Recycling & Waste er ifølge koncernen en del af Fortums strategiske evaluering af forretningsaktiviteterne i divisionen Circular Solutions, som blev påbegyndt i august 2023. Fortum har fokus på at levere ren energi og fremme den grønne omstilling af industrier i Norden, og virksomhedens kerneaktiviteter er placeret i Norden og består af CO2-fri elproduktion, elsalg samt fjernvarme og køling. Circular Solutionsforretningen er således ikke et kerneområde i koncernens strategi, lyder det.

Anderledes ser det ud hos Summa Equity, der blev grundlagt i 2016 og er en finansiel investor med fokus på tre områder: Ressourceeffektivitet, demografiske forandringer og teknologibaseret transformation. Summa Equity’s formål er at investere i løsning af globale udfordringer, og investeringsselskabet forvalter ca. 5 mia. EUR i aktiver og har foretaget over 30 platformsinvesteringer på tværs af de tre fonde, der er rejst til dato. Teamet er placeret i Nordeuropa med kontorer i Stockholm, Oslo og München.

- Materialer repræsenterer 22 % af den europæiske CO2-udledning. Ved at kombinere Summa Equity’s NG Group med Fortum R&W skaber vi en nordisk frontløber i cirkulær økonomi, som er afstemt med EU's taxonomi og gør målene ’EU 2050 Climate Neutrality’ og ’EU 2050 Zero Pollution’ mulige at nå, siger Reynir Indahl, Founder and Managing Partner i Summa Equity.

Han bakkes op af Bertrand Camus, bestyrelsesformand for NG Group og partner i Summa, ifølge hvem Fortums eksisterende kunder kommer til at nyde godt af de muligheder, det nye ejerskab giver.

- Denne unikke platform vil tilbyde vores kunder innovative end-to-end-løsninger på tværs af hele værdikæden. Vi mener, at NG Group og Fortum Recycling & Waste’s forretningsteams komplementerer hinanden godt og er et stærkt kulturelt match, som er afgørende nu, hvor vi starter vores bæredygtige vækstrejse sammen, siger han.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063