23948sdkhjf

Vi skal have olympisk guld i grønne løsninger

Et lille land som Danmark er ikke en supermagt på tværs af alle discipliner. Vi har udvalgte styrkepositioner, som vi har satset på, og som fortsat kaster guld af sig, hvis vi i fællesskab investerer tid og kræfter i det, vi er bedst til. Det gælder for vores olympiske atleter og for Danmarks eksperter, der former fremtidens energisystem

Af Glenda Napier, CEO, Energy Cluster Denmark

Kan I huske Paul Elvstrøm? Sejlsportsmesteren, der vandt fire OL-guldmedaljer, og som af Danmarks Idrætsforbund blev kåret som århundredets sportsmand i 1996.

Elvstrøm er et dansk idrætsikon, og et eksempel på, at Danmark i udvalgte kategorier har satset på at blive bedst – og så vundet. Udover alle sine sejre på havet var Elvstrøm også en opfinder, en innovator, der fandt på flere nye, kloge løsninger til sin disciplin.

Med andre ord et eksempel på, at ekspertise og træningstid betaler sig.

I disse dage sker det igen; håndbold, badminton, sejlsport… Vi er ikke medaljemejetærskere som Kina eller USA, men vi vinder metal i de kategorier, vi er enige om at satse på. Sådan er det, når man er en af de små idrætsnationer, der vil noget stort. Det samme gælder for os som lille energiaktør med enormt, globalt potentiale.

I årtier har vi investeret i at opnå verdensklasse i energiløsninger, og nu er vi der. Vi sælger grønne teknologier til hele verden, og har som Paul Elvstrøm tæmmet vinden til vores fordel. Den danske energisektor har netop rundet 100.000 ansatte, og er en prioriteret styrkeposition for vores politikere og skatteborgere med vækst, flere arbejdspladser og klimavenlige løsninger for øje.

Der er dog et men.

Ifølge Danmarks Statistik er vores erhvervslivs engagement i forskning og udvikling faldende; især når det gælder de små og mellemstore virksomheder. Statistikken viser et fald fra 15 procents engagement i 2010 til 8 procent i 2020. Sammenligner vi os selv med vores nabolande, placerer Danmark sig generelt også lavere, når det gælder antallet af partnerskaber mellem små og mellemstore virksomheder, store virksomheder og andre aktører. Med andre ord skal vi gøre en ekstra indsats for at engagere og samle flere om samarbejdsdreven innovation, så vi bibeholder og udvikler den fælles kultur, vi har for grønne løsninger.

Danmarks klyngeindsats, som energiklyngen er en del af, favner en stor del af de initiativer, der aktuelt er i gang. Dette arbejde skal vi kaste endnu mere energi ind i, så vi finder rygvinden igen. Energy Cluster Denmark ønsker at være den neutrale platform for innovation indenfor energi – en af Danmarks industrielle styrkepositioner – og vi er sikre på, at vi kan vende udviklingen, så flere virksomheder vælger at engagere sig sammen med andre.

I Danmark er vi ikke gode til alting, men vi i verdenseliten i flere kategorier, fx indenfor energi, fødevareproduktion og life science. Lad os blive der, og ophøje evnerne yderligere.

En konkret måde at gøre det på, er for os at søge om at bibeholde vores rolle som energiklynge. Fra midten af august vil Uddannelses- og Forskningsstyrelsen og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse i fællesskab se på de ansøgere, der vil varetage opgaven som klyngeorganisationer i Danmark frem til 2028.

Energy Cluster Denmark sender en ansøgning ind, og har massiv opbakning fra vores mere end 500 medlemmer, der er virksomheder, universiteter, kommuner, brancheorganisationer og mange andre, der vil samarbejde om grøn teknologi til det globale marked.

Lad os satse på guld og grønne løsninger frem mod 2028 – og mod klimaneutralitet i 2045 og 2050, der for alvor er det olympiske mål, vi sigter efter.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078