23948sdkhjf

Eksperter står klar med næsten gratis hjælp

Af Mona Nissen Bach, projektleder Next Energy, Erhvervshus Sydjylland.

Virksomheder i energisektoren, der kæmper med cybersikkerhed, manglende digitalisering eller udvikling behøver ikke længere ligge søvnløse. Der er nemlig hjælp at hente.

Hjælpen hedder Next Energy – og jeg oplever, at den gør en forskel.

Når jeg kommer rundt i virksomhederne – om det er fjernvarmeværker, producenter af energieffektive løsninger eller underleverandører til forsyningsselskaberne – så er det meget tydeligt, at der er et ønske om udvikling. Samtidig fortæller de selvsamme virksomheder om udfordringer:

Hvordan skal vi nå det, når driften hele tiden æder vores tid? Hvad er overhovedet de rette løsninger for os? Og hvor finder vi kompetencerne?

Det er spørgsmål som disse, der samlet set bliver en bremseklods.

Men sådan behøver det ikke være. Med EU-finansierede midler har virksomheder i energisektoren nemlig adgang til tilskudsprogrammet Next Energy gennem landets erhvervshuse. Her er op til 230 timers eksperthjælp for blot 12.000 kroner. Og det er førende eksperter fra landets universiteter og videnstunge organisationer, som er klar med deres ekspertise.

Allerede nu har flere virksomheder kastet sig over mulighederne. Der er fjernvarmeselskaber, der er lavt digitaliserede, som nu er i gang med opsamling af data, så de på sigt kan give deres kunder et komplet varmeoverblik. Der er et jysk forsyningsselskab, som arbejder med en AI-forecast-løsning til at skabe energieffektivisering.

Cybersikkerhed er et issue for en underleverandør, der laver databokse til vindmøller verden over. Gennnem Next Energy får de skabt den cybersikkerhedsløsning, der gør, at vindmøllerne ikke udsættes for fatale hackerangreb.

Som virksomhed er det naturligvis vanskeligt at finde ud af, hvor man skal sætte ind med udviklingstiltag. Her er det værd at bemærke, at man i projektet får sparring til at udpege det rette indsatsområde.

Derudover er det også et spørgsmål om, hvordan hjælpen helt konkret skal lande i virksomheden. Nogle virksomheder benytter sig af fælles kurser for en medarbejdergruppe, andre af sidemandsoplæring eller mentorforløb. Andre igen får gennem tilskudspuljen adgang til testudstyr og dataplatforme på landets videninstitutioner.

Er I privat eller offentlig virksomhed indenfor energisektoren er opfordringen derfor ganske enkel: Ræk ud efter hjælpen – den er lige ved hånden.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063