23948sdkhjf

Prisloft på fjernvarmen gavner den grønne omstilling

Af Nicolai Siegumfeldt, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Fjernvarmen er en kæmpe succeshistorie i Danmark og den absolut mest dominerende opvarmningsform i både boliger og i erhvervslivet.

Men med fjernvarmens fortsatte succes er det afgørende, at der ikke kan sættes spørgsmålstegn ved dens berettigelse. Ikke bare for samfundet som helhed, men også for den enkelte dansker. Derfor er det nødvendigt at sikre transparens omkring måden, de enkelte fjernvarmeselskaber drives på, så der skabes tillid hos både forbrugere og samfundet.

Fjernvarmeselskaber opererer som lokale monopoler, og de mange steder, hvor der er indført tilslutningspligt, kan forbrugerne i praksis ikke frit vælge at skifte til en anden opvarmningsform. Det gør det ekstra vigtigt, at prisdannelsen sker på en måde, hvor effektiv drift og gennemsigtighed er i fokus. Et prisloft vil være et værdifuldt redskab til at sikre, at der er tillid til at fjernvarmeselskaberne drives ansvarligt og konkurrencedygtigt, samtidig med at det skaber effektivitet, forudsigelighed og tryghed for forbrugere og samfund. Og heldigvis er det også tilfældet hos langt hovedparten af landets fjernvarmeselskaber, som tilbyder meget konkurrencedygtige priser.

Vi støtter regeringens ønske om at indføre et prisloft, da det kan bidrage til at sikre den nødvendige gennemsigtighed og skabe balance i en fjernvarmesektor, hvor samfundets og forbrugernes interesser risikerer at blive overset.

Vi ser det nemlig som et sundt princip, at virksomheder, der opererer uden konkurrence, underlægges en form regulering, så prisudviklingen og konkurrence med andre aktører er i fokus. Prisforskellene på tværs af fjernvarmeselskaber er betydelige, og en mere ensartet og overskuelig prispolitik vil være til gavn for alle – særligt i takt med, at flere og flere husstande vil overgå til fjernvarme i de kommende år.

Bæredygtige løsninger uden unødige byrder

Regeringens forslag giver derfor de rette incitamenter til, at fjernvarmeselskaberne drives med større fokus på effektivitet og ansvarlig økonomisk planlægning. Det er vigtigt at understrege, at et prisloft ikke blot beskytter forbrugerne. Det sikrer også, at fjernvarmesektoren fortsat kan levere stabile og bæredygtige løsninger uden at skabe unødige økonomiske byrder.

Vi vurderer ikke, at prisloftet vil hæmme fjernvarmeselskabernes drift eller skade den grønne omstilling. Tværtimod mener vi, at prisloftet vil skabe de nødvendige rammer for at fremme innovation og investeringer i en effektiv drift, hvilket er afgørende i en tid, hvor energiomstillingen kræver, at vi tænker både langsigtet og helhedsorienteret. I sidste ende er det forudsætninger for den grønne omstilling.

Så selvom den grønne omstilling ikke er en gratis omgang for hverken fjernvarmeselskaberne eller det øvrige samfund, så må det ikke blive en undskyldning for manglende gennemsigtighed eller uigennemskuelige priser. Regeringens forslag om et prisloft afspejler en ansvarlig tilgang til at sikre, at fjernvarmesektoren forbliver konkurrencedygtig og det rigtige valg for forbrugerne i de områder hvor fjernvarmen er etableret.

Derfor er regeringens forslag er et rigtigt skridt mod en mere transparent fjernvarmesektor, der vil være til gavn for både forbrugere og fjernvarmeselskaber. Samtidig vil det skabe de rette forudsætninger for at fremme tilliden til fjernvarme som en central del af Danmarks fremtidige energiforsyning.

Prisloftet er en mulighed for fjernvarmesektoren til at styrke sin legitimitet og troværdighed. Gennemsigtighed og en fair prisstruktur er fundamentale elementer, der vil bidrage til en robust og bæredygtig udvikling for fjernvarmesektoren og dens kunder.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062