23948sdkhjf

Danmark foreslår EU-garanti for at sikre grønne investeringer

EU-budgettet skal være med til at garantere for investeringer i eksempelvis grønne infrastrukturprojekter. 

En fælles EU-garantifacilitet skal styrke europæisk konkurrenceevne gennem store grønne investeringer og investeringer i blandt andet kunstig intelligens.

Sådan lyder et forslag fra erhvervsminister Morten Bødskov (S). Han er torsdag i Bruxelles, hvor han vil præsentere den danske idé på et møde for EU-landenes ministre med ansvar for konkurrenceevne.

Dermed løfter den danske regering nu en del af sløret for Danmarks svar på den såkaldte Draghi-rapport.

Rapporten blev præsenteret af den tidligere chef for Den Europæiske Centralbank, Mario Draghi, i september, og den peger på enorme udfordringer for den europæiske konkurrenceevne.

- Draghi-rapporten slår fast med syvtommersøm, at EU-fællesskabet er udfordret, når det gælder investeringer i ny teknologi. Særligt grønne teknologier og grøn omstilling, siger Bødskov.

Draghi-rapporten påpeger, at USA og især Kina investerer massivt i grøn omstilling. Og det sker med mindre bureaukrati og hurtigere adgang til pengene end i EU.

Derfor foreslår den danske regering, at der oprettes en EU-garantifacilitet.

Her skal EU via EU-budgettet være med til at garantere for investeringer i eksempelvis grønne infrastrukturprojekter. Det skal få private investorer til at gå med og putte private midler i projekterne.

- EU-budgettet skal være den garanti, der løfter nogle risici af de private investorer, når de træder ind i projekterne.

- Projekterne er så store, at nogle investorer er tilbageholdende. For er der nu den politiske vilje til at gennemføre projekterne? Det er der, men garantifaciliteten kan give ekstra tryghed for det, siger Bødskov.

En effektiv måde

Hos Dansk Industri (DI) vurderer chef for Europapolitik, Rikke Wetendorff Nørgaard, at forslaget vil være en "effektiv måde" til at tiltrække nødvendig privat kapital.

- Ifølge Draghi mangler vi op til 800 milliarder euro årligt de næste fem år for at sikre vores europæiske konkurrenceevne. Det beløb vil aldrig kunne lukkes alene af EU's budget eller vores statskasser, siger hun.

Erhvervsministeren peger på, at Danmark allerede har erfaringer med modellen. Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO) opererer efter et lignende princip med succes, siger Bødskov.

Spørgsmål: Men hvis garantifaciliteten skal løfte en del af risikoen væk fra de private investorer, så vil den vel i stedet komme over på EU-budgettet og dermed i sidste ende skatteborgerne i EU?

- Selvfølgelig er der risici forbundet med store investeringer. Det er klart. Men vi har set en meget positiv udvikling i håndteringen af også store grønne projekter i Danmark med vores eksport og investeringsfond.

- Den samarbejder med private virksomheder om eksempelvis havvind i asiatiske lande. Dermed kan danske virksomheder læne sig op af vores garantifacilitet og stå stærkere i konkurrencen.

- Det her handler om at flytte den tankegang ind i EU-regi, siger Bødskov.

Spørgsmål: I vil bruge EU-budgettet til garantien. Betyder det, at der eksempelvis skal flyttes penge fra landbrugsstøtten til garantifaciliteten? Eller hvor skal pengene komme fra?

- Det kommer vi til. Det er for tidligt for mig at sige endnu. Nu søsætter vi idéen, men det er klart, at hvis man vil stille en garanti, så skal der være penge til det. Derfor skal de selvfølgelig findes, siger Morten Bødskov.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062