23948sdkhjf

Energiøprojekt med eksportpotentiale

Nyt projekt med blandt Ørsted og DTU i spidsen skal se på, hvordan energiøer kan konstrueres bedst. Af hensyn til sikker drift - og potentiel eksportsucces

De står der ikke endnu. Energiøerne i Nordsøen og Østersøen. Men når - eller hvis - de gør, så kan det blive med en konstruktion, der er inspireret af innovationsprojektet "Offshore Energy Hubs".

- Vi vil se på, hvordan vi kan sikre en robust drift af det elektriske system, der udvikles til de nye hubs (energiøer, red.), da det bliver et helt nyt energisystem med unikke og udfordrende egenskaber, udtaler Nicolaos A. Cutululis, professor ved DTU Vind og Energisystemer, i en pressemeddelelse.

DTU leder projektet, der i samarbejde med industrielle partnere vil udvikle teknologier, som kan gøre de fremtidige energiøer omkostningseffektive og driftssikre.

Offshore Energy Hubs

  • Projektet ser på, hvordan fremtidens energi-hubs på havet kan konstrueres driftssikkert og omkostningseffektivt.
  • Projektet leder af DTU.
  • Følgende er projektpartnere: Ørsted, Energy Cluster Denmark, Green Hydrogen Systems, Aalborg Universitet, PowerLabDK, Siemens Gamesa, Hellenic Cables og Supergrid Institute.
  • Offshore Energy Hubs er støttet af Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) og har et samlet budget på 39 mio. kroner.
  • Projektet løber til august 2026.

Kilde: Energy Cluster Denmark

Grøn høst skal ud i verden 

Projektet kigger primært på de danske energiøer, men teknologien, der udvikles i projektet, vil på sigt kunne anvendes andre steder i Europa og i det globale marked for energiløsninger til fordel for de industrielle partneres forretning.

- Vi tror, at Offshore Energy Hubs bliver én af nøglerne til at høste den grønne energi fra havvindmølleparker, så du kan forbinde energien fra hav til land, udtaler Troels Stybe Sørensen, senior director hos Ørsted.

Ifølge Poul Alberg Østergaard, professor ved Aalborg Universitet, handler innovationsprojektet i bund og grund om, hvordan fremtidens grønne strøm, der i høj grad vil komme fra produktion på havet, bedst muligt kan udnyttes.

- Når man flytter energiproduktionen offshore, skaber det en række nye muligheder. Du har lettere adgang til shipping og til vindenergimæssige ressourcer. Der er et stort potentiale mange steder rundt om i verden for denne løsning, siger Poul Alberg Østergaard.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126