23948sdkhjf

Dansk Fjernvarme glæder sig til at få lov til at effektivisere

Regeringen vil tvinge fjernvarmeprisen ned, og Dansk Fjernvarme glæder sig til at sætte prisen ned.
Det glæder fjernvarmen sig rigtig meget til at få lov til. Det har fjernvarmen nemlig arbejdet hårdt på at få lov til i mange år. Faktisk er det hele grundlaget for fjernvarmen at arbejde for billig og effektiv fjernvarme til forbrugerne. Det skriver Dansk Fjernvarme i en pressemeddelelse.

Det ligger i lovgivningen for fjernvarme, og især i hvile-i-sig-selv-princippet, som sikrer, at fjernvarmen kun koster det, som det koster at producere og distribuere fjernvarmen. Hverken mere eller mindre.

Blokeret af afgifter
Men stigninger i hidtidige afgifter, nye afgifter i hobetal og gamle bindinger til dyre og fossile brændsler som naturgas har længe effektivt blokeret for muligheden for at sikre forbrugerne bedre, billigere og grønnere fjernvarme. Der til kommer en række bestemmelser, som har givet naturgassen mulighed for at spænde ben for en række grønne fjernvarmeprojekter rundt i landet, blandt andet solvarmeprojekter.

- Det lyder rigtig godt, at regeringen nu vil give os muligheden for at sikre forbrugerne lavere varmeregninger. At varmeprisen er steget svarende til inflationsudviklingen de seneste mange år er jo ikke unaturligt, men dykker man ned i tallene, så viser de, at priserne hovedsageligt er steget på grund af afgiftsstigninger, fortæller Dansk Fjernvarmes direktør, Kim Mortensen.

Afgifter udgør halvdelen
Dermed har fjernvarmeværkerne reelt formået at effektivisere driften og dermed sænke driftsomkostningerne og den reelle fjernvarmepris. Afgiftsstigninger kan man ganske enkelt ikke effektivisere væk.

- Vi har fjernvarmeværker, hvor afgifter udgør cirka halvdelen af varmeprisen. Der til kommer moms, som udgør næsten en fjerdedel. Tilbage er altså, at den rene varmepris svarende til cirka en fjerdedel, siger Kim Mortensen.

De afgifter, som politikerne de seneste år har beriget fjernvarmen med, er blandt andet udvidet NOx-afgift, metanafgift, stigning på afgift til kraftvarme i de store byer, forsyningssikkerhedsafgift og ikke mindst, at skattestoppet blev ophævet og afgifterne dermed generelt blev hævet markant.

1,6 millioner husstande
Administrationsomkostningerne hos fjernvarmeværkerne udgør 5 procent. Disse omkostninger til blandt andet de lovpligtige energibesparelser - og det at sende regninger ud til forbrugerne – kan ikke fjernes totalt. Administrationsomkostninger udgør mindre end 700 kroner ud af den gennemsnitlige fjernvarmepris for et såkaldt standardhus på 130 kvadratmeter med et forbrug på 18,1 MWh årligt. Varmeprisen er i 2013 13.867 kroner for et standardhus.

- Vi vil da rigtig gerne kunne spare yderligere på administrationsomkostningerne, men det bliver meget vanskeligt. Der skal jo sendes regninger ud, og de regninger skal være korrekte, siger Kim Mortensen.

De danske fjernvarmeværker investerer i 2013 fem milliarder kroner i nye grønne løsninger. Det har skabt 6000 arbejdspladser. Fjernvarmeværkerne beskæftiger cirka 2200 medarbejdere, som sikrer varmen til over 1,6 millioner husstande – eller cirka 3,5 millioner danskere.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109