23948sdkhjf

Frasolgte fabrikker blev kostbart eventyr for Vestas

Vindmølleproducenten har tabt milliarder på sit engagement i egne maskinfabrikker og støberier.
Tidligere topchef hos Vestas, Ditlev Engel, ville ikke lade mangel på komponenter bremse væksten hos den danske vindmølleproducent, og derfor investerede Vestas heftigt i egne fabrikker.

Ifølge Børsen har regningen dog været enorm. Gennem det seneste år har Vestas holdt brandudsalg af fabrikkerne kulminerende med onsdagens salg af fire maskinfabrikker og to støberier til tyske VTC for blot 1 euro.

I forbindelse med salget nedskrev Vestas værdien af produktionsfaciliteterne med 50 mio. euro. De skal lægges sammen med en nedskrivning på 42 mio. euro i koncernens halvårsregnskab i august og 182 mio. euro i årsregnskabet i februar. I alt har Vestas nedskrevet produktionsfaciliteterne med 274 mio. euro i 2013, hvilket svarer til godt 2 mia. kr.

Siden er koncernens tårnfabrik i Colorado i USA dog blevet taget af salgslisten, og senioranalytiker hos Sydbank, Jacob Pedersen, vurderer, at den har en værdi på ca. 100 mio. euro. Samtidig har Vestas indgået en såkaldt earn-out-aftale med VTC på 25 mio. euro i forbindelse med gårsdagens frasalg. Dermed ender den samlede nedskrivning af produktionsfaciliteterne i 2013 på 149 mio. euro – eller ca. 1,1 mia. kr.

- Det er rigtig mange penge. Selvom tabene ikke har casheffekt, så viser de, at der er brugt nogle penge historisk, som Vestas på ingen måde får igen, siger Jacob Pedersen til Børsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.312