23948sdkhjf

Dansk Energi: Kommunerne skal have digital infrastruktur i verdensklasse

Kommunerne skal gå fra at spille andenviolin til at spille en hovedrolle, når det gælder om at sikre udbredelsen af en digital infrastruktur i verdensklasse
For kommunerne er bredbånd et vitalt spørgsmål om bosætning, vækst og velfærd. Derfor er Dansk Energi i dag vært for konferencen ”Hurtigt bredbånd til alle – Sådan kommer kommunerne med i kapløbet” som afholdes i Aarhus i fællesskab med Foreningen af kommunale IT-chefer (KIT@) og Landdistrikternes Fællesråd.

Kommunerne spiller en nøglerolle, når det gælder om at få sikret en ordentlig digital infrastruktur i Danmark. Men langtfra alle kommuner er klar til opgaven. Og de der ikke er klar, risikerer at stå bagerst i køen, når virksomheder og borgere skal bosætte sig rundt om i landet.

På dagens konference præsenteres en ny kortlægning over fiberbredbåndsudbredelsen i de 98 danske kommuner. Den viser, at der er et digitalt kapløb i gang mellem de danske kommuner om at få udbredt højhastighedsbredbånd gennem fibernet. For kommunerne gælder det om at være i førersædet, når det vedrører den digitale infrastruktur. For det er infrastrukturen, der er fundamentet for digitalisering i erhvervslivet og den digitale velfærd. Kortlægningen, som Dansk Energi har fået udarbejdet, bygger på tal fra Erhvervsstyrelsen.

- København og andre store byer markerer sig i kortlægningen som et digitalt udkantsdanmark. Hurtige bredbåndsforbindelser regnes i dag for en samfundskritisk infrastruktur. Og en solid digital infrastruktur med hurtige hastigheder og rigelig kapacitet er blevet en af de vigtigste forudsætninger for vækst, velfærd og arbejdspladser i dagens Danmark. Men her glimrer de store kommuner med deres fravær fra toppen af ranglisten, lyder det fra Thomas Krogh, afdelingschef i Dansk Energi.

Og netop digitalisering bliver et stadig vigtigere parameter for indbyggerne i de danske kommuner. I en helt ny landsdækkende forbrugerundersøgelse, som analyseinstituttet Userneeds har foretaget for Dansk Energi, svarer hver tredje dansker, at de ved flytning vil fravælge et geografisk område, hvis der kun er adgang til en langsom bredbåndsforbindelse. En markant fremgang fra 2011, hvor en tilsvarende undersøgelse viste at det blot gjaldt hver fjerde dansker.

Kommunerne kan - ifølge Thomas Krogh - selv gøre en aktiv indsats for at fremme udbygningen af den digitale infrastruktur og dermed gøde jorden for bosætning, vækst og velfærd:

- Historisk set har kommunerne spillet andenviolin, når det kommer til digitalisering af samfundet. Men det er ved at blive vendt på hovedet. Kommunerne har nu fået mulighed for selv at fremme udbredelsen af hurtigt bredbånd. De kan eksempelvis lave deres egen kommunale bredbåndsplan, hvor man sørger for at få koblet alle kommunens egne institutioner på fibernettet. Fordelen er, at kommunens institutioner, som f.eks. folkeskoler, biblioteker og sundhedshuse, er spredt rundt inden for kommunegrænsen. Dermed får kommunen bre Dansk Energi dt fibernettet endnu tættere på de borgere og virksomheder, som gerne skal kobles på højhastighedsmotorvejene, siger Thomas Krogh.

Top 10 fiber-kommuner er :

1. Fanø - 2. Frederiksberg - 3. Fredericia - 4. Haderslev - 5. Tønder - 6. Odder - 7. Svendborg - 8. Billund - 9. Ikast-Brande -1 10. Varde.

Bund 10 fiber-kommuner er:

89. Bornholm - 90. Frederikssund - 91. Norddjurs - 92. Halsnæs - 93. Dragør - 94. Ishøj - 95. Langeland - 96. Læsø –
97 Samsø - 98. Ærø

Kilde: Dansk Energi

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11