23948sdkhjf

Klumme: Energieffektivitet bør have topprioritet

Hvorfor bruge ressourcer på at frembringe energi, når man i bund og grund allerede har rigelig med energi til rådighed?
Det spørgsmål er et af de vigtigste spørgsmål i denne tid, hvor analysearbejdet fra Energiforliget fra 2012 er ved at være færdigt. Det er nu, debatten om fremtidens energisystem raser, og det er nu scenen bliver sat.

Mange ting er i spil. Nogle teknologier kæmper hårdt om positionerne som fremtidens vinderteknologier, som politikerne vælger at grønstemple. Andre aktører vender tingene lidt mere rundt og forsøger at antage en helhedsbetragtning.

Helt grundlæggende, så må målet jo være, at vi bruger mindre energi. At vi bruger færre brændsler, og at de brændsler vi bliver nødt til at bruge, de er grønne og vedvarende. Og så skal der i det hele taget brændes mindst muligt af.

Udnyt ressourcerne optimalt
Det smarte er så at udnytte brændslerne optimalt. At udnytte spildenergi fra alle de steder, hvor de findes. Og de findes rigtig mange steder.

At udnytte energikilder i stedet for at smide dem ud og i stedet brænde andet brændsel af, er i bund og grund energieffektivitet.

Det har man fået øjnene op for i udlandet. I Kina eksempelvis, hvor danske virksomheder med Danfoss i spidsen er i færd med at udnytte en millionbys stålværks enorme mængder overskudsenergi til effektiv fjernvarme.

Samme opskrift ser rigtig mange andre lande på. Ser vi blot på EU-landene, ja, så smides der her energi ud svarende til ca. 1000 euro per EU-borger. Det er svimlende summer, og reelt kunne man vel nærmest gøre op med importen af energi til EU-landene, hvis man udnyttede spildressourcerne.

Udnyt kapaciteten optimalt
Her hjemme har vi vænnet os til udnyttelse af mange typer overskudsvarme fra eksempelvis affaldsforbrænding ganske effektivt. I fremtiden bliver der ganske vist faldende mængder affald til forbrænding, men det forsvinder ikke.

Og da vi har en stor og effektiv kapacitet at byde ind med, så kunne vi gøre nabolande som eksempelvis England en kæmpe tjeneste ved at afhjælpe deres enorme deponeringsproblemer. Vi har kapaciteten, kan udnytte spildvarmen effektivt, og kan samtidig sikre atmosfæren mod et enormt udslip af metan fra engelske lossepladser.

Klimaproblemet kender ikke landegrænserne, og energisystemerne i Europa hænger mere og mere sammen, så hvorfor egentlig ikke udnytte tilrådighedværende ressourcer effektivt. Det gavner jo både miljøet og fjernvarmeforbrugerne at udnytte kapacitet og ressourcer optimalt.

Ikke at fjernvarme ikke kan leveres på andre måder end affaldsforbrænding. For det kan det. fjernvarme har omstillet sig til det, som samfundet har haft behov for adskillige gange.
Ganske enkelt fordi fjernvarme effektivt kan udnytte alle tænkelige opvarmningskilder.

Det system er der ikke bare energieffektivitet og energibesparelser i her hjemme, hvor 63 procent af alle husstande er koblet på fjernvarmenettet. Det er der eksportpotentiale i.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078