23948sdkhjf

Ny parabolsolfanger er dansk gennembrud

Nye parabolformede solfangere kan øge varmeproduktionen i forhold til flade solfangere. DTU-forsker kalder udviklingen for spændende.
Nye termiske solfangere fra Nordjylland kan måske være gennembruddet for termisk solenergi i Danmark.

Det konkluderer Danmarks Tekniske Universitet, som har undersøgt nye termiske solfangere fra virksomheden Aalborg CSP, som befinder sig på et 800 kvadratmeter stort areal i Thisted.

Solfangerne fra Aalborg CSP har et anderledes og buet paraboldesign, og de følger solens bevægelse på himlen.

- Vi kom frem til, at når temperaturen er høj, så vil parabolsolfangeren på årsbasis kunne yde mere energi, end traditionelle, flade solfangere. Er temperaturen lav, yder de til gengæld mindre, siger Simon Furbo, professor ved DTU og tilknyttet forskningsprojektet.

Således er parabolsolfangeren mindre effektiv ved en driftstemperaturer under 40 grader celsius, men fra 50 grader og opefter, begynder parabolsolfangeren at lave væsentlig flere kilowatt-timer end de flade fangere, viser opgørelsen.

Udfordrer forskernes mistro
Og det mener DTU-forskerne er interessant, for det kan betyde, at termiske solfangere kan være mere brugbare i Danmark, end man hidtil har regnet med.

- Hidtil har man ikke i forskerkredse regnet med det, fordi vi i Danmark tit har overskyet vejr og fordi vi derfor har så meget diffus stråling fra solen og ikke direkte stråling. Så det er spændende, hvis det her viser sig at kunne fungere, siger han.

Om det så vil fungere, afhænger af prisen. Den har Danmarks Tekniske Universitet ikke taget stilling til.

Flere indbyggede besparelser
I Aalborg CSP er man selv overbevist om, at parabolsolfangeren bliver en god forretning i Danmark.

- Vi går efter at den blive den førende leverandør af solfangere til fjernvarme og procesindustri i Danmark, siger Jens Søndergaard, salgschef og forretningsudviklingschef i Aalborg CSP.

Han påpeger, at det er svært at sammenligne økonomien mellem forskellige energiløsninger. Parabolsolfangeren er dyrere i anskaffelse, men han påpeger, det er masser af økonomiske fordel at regne med i stykket. For eksempel kræver parabolsolfangeren et minimum af justering og service.

- Og når DTU har dokumenteret, at vores CSP-anlæg kan producere 73 procent mere energi ved 90 graders varme, så tror vi på, at teknologien er konkurrencedygtigt, siger Jens Søndergaard.
Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.112