23948sdkhjf

Fjernevarmeprisen uddelt

Superbrugsen i Skjern har så meget fokus på energien, at den nu leverer fjernvarme. Derfor hædrer Dansk Fjernvarme butikken med Fjernvarmeprisen 2013.
Kan vi spare på energiforbruget? Det spørgsmål stillede uddeler Hans Jørgen Andersen og Superbrugsen i Skjern sig selv, da butikken skulle renoveres. Ganske enkelt fordi et lavere energiforbrug vil betyde lavere omkostninger. Selvfølgelig kunne en stor dagligvarebutik spare på elforbruget, men at man ligefrem kunne vende varmeforbruget på hovedet, det havde man ikke forestillet sig.

Ikke desto mindre er det, hvad butikken har gjort. Med det nye klimavenlige køle- og fryseanlæg i butikken er der nemlig mulighed for at genanvende den overskudsvarme, som ellers blot skulle blæses ud til fuglene. I stedet bliver varmen nu sendt ind i Skjern Fjernvarmes ledningsnet som fjernvarme.

- Kunderne får nu varmen to gange ved at handle hos os. Både når de går hen i butikken, og når de når hjem i deres egne stuer igen, siger uddeler Hans Jørgen Andersen.

Minimalt gravearbejde
Teknisk er det to varmevekslere, som er koblet på køle- og frysesystemet, der sender overskudvarmen fra køleprocessen ud i fjernvarmenettet. Ikke noget, der har krævet det store gravearbejde. Egentlig er der blot sat et ekstra rør og en ekstra måler på fjernvarmetilslutningen, så man kan måle, hvor meget fjernvarme Brugsen producerer.

På årsbasis vil det blive til cirka 20 almindelige husstandes forbrug. Skjern Fjernvarme får i forvejen næsten halvdelen af sin varme fra overskudvarme fra Skjern Papirfabrik, og derfor har fjernvarmeværket masser af erfaring med overskudvarme. Værket er derfor positivt stemt over for eventuelt også at koble andre virksomheder på ledningsnettet, hvis de har overskudvarme, der kan bruges.

- At udnytte overskudvarme er noget af det mest grønne, mest energieffektive og samfundsmæssigt mest fornuftige, man kan gøre. Det er jo energi, som alligevel er produceret og til rådighed, om man udnytter det eller ej. Alternativet er, at det smides ud, mens man i stedet må bruge brændsler på at producere varme til forbrugerne, siger Dansk Fjernvarmes formand Uffe Bro.

Eksempel til efterfølgelse
På landsplan er der enorme mængder overskudvarme, som i dag ikke udnyttes. Mange store og mellemstore virksomheder bruger ligefrem strøm på at køle overskudsvarme fra eksempelvis produktionshaller, serverrum og køle- og fryseanlæg bort i køletårne. Der spildes på den måde overskudsvarme svarende til det årlige fjernvarmeforbrug i Århus. Formentlig mere.

Teknisk er det, som med Superbrugsen i Skjern, muligt at udnytte denne overskudsenergi. Årsagen til, at der ikke udnyttes mere overskudvarme, end der gør, er ifølge Dansk Fjernvarme typisk, at høje afgifter gør det urentabelt for virksomhederne at investere i projekterne.

- Superbrugsen i Skjern er et eksempel til efterfølgelse. Fjernvarmen kan jo netop udnytte alle tænkelige energikilder. For forbrugerne i Skjern er det jo tilmed dobbelt gevinst, for dels giver det deres butik en indtægt, dels giver det dem selv grøn og effektiv varme i radiatorerne derhjemme. Det er både grønt, billigt og god komfort, siger Uffe Bro.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.159