Debat: Den laveste pris er ikke den bedste investering
Dette indlæg er en skrevet af en af Energy Supplys klummeskribenter. Indholdet i artiklen er udelukkende udtryk for skribentens egen holdning.
Hvis den grønne omstilling for alvor skal slå igennem, ikke mindst i kommune, regioner og stat, er der behov for et opgør med tankegangen om, at anlæg og drift skal holdes adskilt.
Vi skal undgå kortsigtet fokus på at købe ”billigst”, hvis det på lang sigt er en dårlig forretning.
Vi skal investere i løsninger, der på lang sigt er mest rentable og med mindre vedligeholdelsesomkostninger.
TCO skal være styrende
Den beregnede totalomkostning, TCO (Total Cost of Ownership) ved et projekt bør være styrende for, hvilket projekt man vælger. Lad mig komme med et dugfrisk og konkret eksempel på det fra fjernvarmebranchen
For få uger siden var jeg sammen med Green Hub Denmarks bestyrelse inviteret på rundvisning hos virksomheden Kingspan Logstor, som fremstiller præ-isolerede rør til fjernvarmebranchen.
Kingspan Logstor er i dag en del af den internationale koncern Kingspan Group, men Kingspan Logstors historie går helt tilbage til den familieejede virksomhed med navnet Løgstør Rør, som blev stiftet i 1960.
Kingspan Logstor er en vigtig industrivirksomhed, der er med til at gå forrest indenfor den grønne omstilling af særligt fjernvarmebranchen.
Gennem årene fylder bæredygtighed mere og mere, genbrugsmaterialer er en fast del af produktion, og der bliver hver dag taget stilling til, hvilke ”spildmaterialer”, der kan cirkuleres og indgå i produktionen på ny.
Det store mantra hos Kingspan Logstor er lige nu at overbevise kunderne om at tænke på fjernvarmerørenes TCO, altså den samlede pris for hele rørets levetid, som kan være minimum 30-50 år.
Bedre, mere bæredygtige investeringer
Her spiller lambdaværdierne, som anvendes ved beregning af varmetab fra Kingspan Logstors rørsystemer en stor rolle.
Produktets indkøbspris, levetid, varmetab, mulighed for at detektere brud mm. spiller alt sammen ind på den samlede pris for at eje et fjernvarmerør.
Og Kingspan Logstor roser de danske kunder, for her er både projektejere og entreprenører i høj grad bevidste om, at det er en bedre og mere bæredygtig investering at betale en lidt højere indkøbspris for et produkt, der holder kvaliteten og har et lavt varmetab i hele levetiden.
Det er faktisk også den bedste business case for kunden.
Der findes desværre stadig udbud i Danmark, hvor her og nu-prisen er eneste parameter, men det gør sig i højere grad gældende, når vi bevæger os syd for landets grænser.
At vælge det billigste produkt, der på lang sigt er langt dyrere for energiselskabet, miljø og samfund, er ganske enkelt ikke klogt og slet ikke bæredygtigt. Her bør vi sikre, at EU-udbud fremover vægter langsigtede samfundsøkonomiske og totaløkonomiske (investering og driftsomkostninger) beslutninger højest, fremfor laveste pris ved anlæg. Det er oplagt at, det danske EU-formandskab og vores danske kommissær for energi og boliger, Dan Jørgensen sætter fokus på dette.
Danmark er et fyrtårn indenfor grøn omstilling og særligt fjernvarme, og det vil være oplagt at benytte årets anledninger til at inspirere andre EU-politikere til at lovgive, men også bringe inspiration med til medlemslandene, så investeringsbeslutningerne på det grønne område bliver grønnere og mere bæredygtige.
Artiklen er en del af temaet Debat.