23948sdkhjf

Elkabler i jorden gav millionbesparelse ved orkan

Nedgravningen af elkabler har gjort elnettet mere robust, viser udregninger fra Dansk Energi.
Elselskaberne har gravet mange tusinde kilometer ledninger i jorden de sidste 13 år. Det gør elnettet mere robust overfor blandt andet storme, hvilket gavner samfundet. Således er det samfundsøkonomiske tab ved sidste uges storm godt 380 millioner kroner mindre end ved decemberstormen i 1999, skriver Dansk Energi i en pressemeddelelse.

Langt størstedelen af elselskabernes elnet er nu gravet i jorden. Det er den direkte årsag til et mindre samfundsøkonomisk tab ved sidste uges storm sammenlignet med stormen i december 1999.

Færre minutter uden strøm
I 1999 skønner Dansk Energi, at det samfundsøkonomiske tab lød på 399 millioner kroner. Det tilsvarende tal var ved sidste uges storm kun på 16 millioner, da antallet af afbrudte minutter på tværs af landet var meget lavere.

Det skyldes, at det nedgravede elnet er langt mindre udsat for træer, der vælter i stormen. Ved stormen i sidste uge blev omkring 180.000 elkunder ramt, og disse kunder var i snit mørklagt godt en times tid. Det står overfor de i alt 440.000 husstande, som i gennemsnit var uden strøm i over 10 timer ved decemberstormen i 1999. Dermed har netselskabernes arbejde med at kabellægge elnettet sikret en stabil levering af el til forbrugerne.

- De langt færre strømafbrydelser ved stormen i sidste uge beviser, at elnettet er langt bedre sikret mod den type ekstremt vejr. Vores beregning viser, at det kommer samfundet til gavn at færre danske hjem og ikke mindst virksomheder går i sort, når elnettet ligger nedgravet i jorden, siger Peter Hansen, chefkonsulent i Dansk Energi med ansvar for fejlstatistikkerne.

Tre fjerdedele gravet ned
I 2000 havde vi over 40.000 km luftledninger i elselskabernes del af nettet. I dag er det under 10.000 km. Det gør en markant forskel, når træerne falder i stormen.

- Det er selvfølgelig svært at kvantificere værdien af en strømafbrydelse. Men der er ingen tvivl om, at det danske samfund den 28. oktober sparede flere hundrede millioner på, at vores kabler er lagt i jorden. Det er den yderste del af nettet, som ikke længere er spændt ud mellem lygtepæle. Politisk har man i lidt over et årti bakket op om at få elledningerne ned under jorden. Det høstede vi en af gevinsterne ved, da stormen ramte Danmark i sidste uge, siger Peter Hansen.

Dansk Energis udregninger:


Kilde: Dansk Energi

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11