23948sdkhjf

Eksportfesten udebliver

Den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik viser et fald i eksporten for september, og det vækker bekymring hos DI.
Eksporten faldt med 2,5 procent i september, og det er især et fald i salget af brændsels- og smørestoffer på 23,3 procent, der trækker ned. Eksporten er dog steget med 1 procent over de seneste tre måneder, men den svage stigning er ikke noget, der imponerer hos DI:

- Et svigtende salg af blandt andet olie og fødevarer giver tilbagegang i eksporten i september. Væksten i eksporten er fortsat svag. For beskæftigelsen og væksten er det afgørende, at vi får mere gang i eksporten, siger chefkonsulent hos DI, Allan Sørensen.

På årsbasis er vareeksporten steget med 2,8 procent, mens tjenesteeksporten faldt med 0,3 procent. Fordelingen af aftagere har den seneste tid vist, at især fjernemarkederne har haft interesse for de danske produkter, mens eksporten til EU har haltet efter. I tredje kvartal af 2013 er billedet dog anderledes.

- Set over det seneste år er salget til bl.a. Sverige, Storbritannien, USA og Norge alle på et lavere niveau end for et år siden, det er især tyskerne der har holdt eksporten oppe, siger Allan Sørensen.

Overordnet set er det især den store nabo mod syd, Tyskland, der holder gang i den danske eksport, mens andre traditionelle handelspartnere stadig hænger lidt i bremsen.

- Set over det seneste år er salget til blandt andet Sverige, Storbritannien, USA og Norge alle på et lavere niveau end for et år siden, det er især tyskerne, der har holdt eksporten oppe, siger Allan Sørensen.



Danmarks Statistik skriver om udviklingen:

Faldende salg af olie trak eksporten ned
Den samlede eksport faldt i september med 2,5 pct., mens importen steg 2,6 pct. Faldet i eksporten skyldes især, at salget af brændsels- og smørestoffer o.l. faldt 23,3 pct. I september udgjorde handelsoverskuddet dermed 5,9 mia. kr. Over de seneste tre måneder er eksporten dog steget 1,0 pct., mens importen er steget 2,3 pct. Det viser tallene eksklusive skibe og fly mv., når der korrigeres for normale sæsonudsving.

Handlen med EU-landene steg i tredje kvartal
I tredje kvartal steg eksporten til EU-landene samlet med 3,0 pct., mens importen steg 2,6 pct. Væksten i eksporten til EU-lande skyldtes bl.a. øget salg af dele til vindmøller og olieprodukter. Især steg salget til Danmarks to største eksportmarkeder, med 11,8 pct. til Tyskland og 8,3 pct. til Sverige. Den stigende import bestod bl.a. af olieprodukter og dele til tog. Stigningen i importen fordelte sig på en række lande.

Derimod faldt eksporten til lande uden for EU samlet med 2,2 pct. i tredje kvartal. Eksporten til BRIK-landene faldt samlet med hele 11,5 pct., men specifikt for Kina var eksporten dog ret stabil med en lille stigning på 1,4 pct.

Eksporten af vindmølledele steg, mens olieeksporten faldt
Eksporten af maskiner undt. transportmidler steg i tredje kvartal med 10,4 pct., især som følge af en stigning i salg af dele til vindmøller til bl.a. Tyskland. I samme periode faldt eksporten af brændsler og smørestoffer o.l. med 12,6 pct. pga. fald i salget af råolie og brændselsolie til især Storbritannien og Norge. I samme periode faldt eksporten af råstoffer mv., undt. brændsel, hvilket hovedsagelig skyldes mindre salg af minkskind til især Hongkong.

Ændringer i forhold til seneste offentliggørelse
For 2013 er eksporten opjusteret med 0,2 mia. kr. og importen nedjusteret med 0,3 mia. kr. For 2005 er eksporten nedjusteret med 0,8 mia. kr., mens importen er opjusteret med 1,3 mia. kr.”

Kilde: Danmarks Statistik

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094