23948sdkhjf

Energieffektivitet er det nye brændsel

Ny rapport fremhæver energieffektivitet som det eneste ”brændsel”, der både giver god økonomi, lavere fossilt forbrug og bedre forsyningssikkerhed.
Mens der bliver forhandlet om det globale klima i Warszawa på COP19, er verden i fuld fart forbi målsætningen om, at den globale opvarmning skal begrænses til to grader. Det står klart med det Internationale Energi Agenturs (IEA) årlige rapport World Energy Outlook 2013, som netop er sendt på gaden. Rapporten fremhæver energieffektivitet, som et helt centralt virkemiddel. Det skaber potentiale for dansk eksport.

- Det er godt nyt, at halvdelen af væksten i elproduktionen i de næste to årtier vil komme fra vedvarende energi. Desværre er det ikke nok, og det billede, som IEA tegner, er stadig - bogstaveligt talt - sort for klimaet, siger Lars Aagaard, adm. direktør i Dansk Energi.

- Til gengæld er det opløftende, at energieffektivitet globalt set tegner til at blive et afgørende instrument på vejen væk fra de fossile brændsler. Det er en dansk styrkeposition. Ikke kun fordi vi bruger vores energi effektivt, men også fordi vores erhvervsliv står stærkt på eksportmarkederne netop her.

Behov for politiske løsninger
I Danmark har vi effektive kraftværker og en industri, der er på forkant med energieffektive løsninger lige fra pumper til isolering. Mulighederne for ny eksport er store. Faktisk vurderer IEA, at to tredjedele af det økonomiske potentiale for energieffektivisering stadig er uudnyttet i 2035, så der er brug for politisk handling til at forløse det. Samtidig er danske virksomheder blandt verdens mest energieffektive, hvilket ifølge Dansk Energi understøtter vores konkurrenceevne.

- IEA peger på, at internationale, politiske løsninger er tvingende nødvendige indenfor blandt andet effektiv brug af vores energi, hvor Europa er i front. Et velfungerende kvotesystem er samtidig uomgængeligt. Det gælder i Europa, hvor det skal drives af ambitiøse EU-mål for 2030. Det gælder også globalt, hvor netop international kvotehandel kan gøre en forskel, siger Lars Aagaard.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11