23948sdkhjf

Nordjyske solfangere drømmer om milliardsafari

Afrikansk løveøkonomi og solenergi må være en eksplosiv cocktail, tror Aalborg CSP.
Der er tit gråvejr i Thy. Alligevel har man på rad og række stillet nogle buede trug op, som gaber mod himlen.

De ålborgensiske parabolformede paneler, som lige nu står som et pionerprojekt på et varmeværk i Thisted, tørster dog ikke efter regn, men længes i stedet mod sol.

Årtiers ingeniørarbejde har udviklet en særlig parabolformet solfanger til varmeproduktion, men selv om solfangerne selv i gråvejrsdanmark er på stærk fremmarch, så skinner solen ikke meget på disse breddegrader, så hvor kan vi ellers sælge opfindelsen? Spurgte man sig selv hos Aalborg CSP.

Hvor i verden kunne man finde et sted, hvor solen skinner, hvor man har dyrt energiforbrug, og hvor der er stor, industriel vækst?

Buldrende vækst i Afrika
Det mest rungende svar i verdensskoven har man nu hørt i det sydlige og østlige Afrika. Eller nærmere sagt: Ved ækvator, selvfølgelig!

Alle ved, at solen bager der. Men netop i disse år er der også buldrende vækst på kontinentet, og der er dårligt adgang til andre energikilder, end nogle som er dyre og miljøbelastende.

Aalborg-virksomheden flyver derfor i disse måneder frem og tilbage for at finde kunder, lave analysearbejde og forberede projekter, og indtil videre er man positive, fortæller Jens Søndergaard, salgschef og forretningsudviklingschef i Aalborg CSP.

Man forventer således at kunne lande den første underskrift i starten af 2014, som bliver 30 millioner kroner værd, og man er blevet bedt om at give tilbud på endnu flere projekter.

Det er især multinationale fødevarekonglomerater i de ækvatoriale nabolande Kenya og Uganda, som Aalborg CSP er i fremskreden dialog med. Befolkningen vokser i disse lande, og det samme gør vækstraterne.

På nuværende tidspunkt får disse fabrikker energien fra tung fyringsolie. Det er både bekosteligt og miljøbelastende, og olieprisen lader ikke til at falde i årene fremover.

I et konkret eksempel kan Aalborg CSP's solfanger hjælpe en fabrik, som skal desinficere nogle fødevareemballager ved at fylde dem med damp.

- Vores solfanger er den første, som direkte kan lave damp. På det punkt er vi de eneste i verden, siger Jens Søndergaard.

Offentlig støtte styrker konkurrenceevnen
Jens Søndergaard mener, at især to offentlige erhvervstiltag hjælper Aalborg CSP til et muligt gennembrud i Afrikas brølende løveøkonomi.

Den nordiske eksportprojektfond NOPEF har støttet Aalborg CSP med et tilskud på en kvart million kroner, som har sat udviklingen i gang med mindsket risiko.

- Midlerne har været brugt til udvikling af samarbejdsrelationer. De har været brugt som tilskud til modning af projekter for en halv million kroner, nævner Jens Søndergaard blandt andet.

Et andet hjælpemiddel er Eksportkreditfonden.

I et mindre stabilt stat som Uganda vil en virksomhed have forhøjet risiko i bankernes øjne, når den skal låne penge til investeringer, og i Uganda kan udlånsrenten ligge så højt som 25 procent og allernådigst nede på otte procent.

Den danske eksportkreditfond vil reelt stå som kautionist for den udenlandske kundes lån, og med sin risikovillighed vil Eksportkreditfonden samlet sænke kreditomkostningerne, så det svarer til en rente helt nede på fire procent.

- Det styrker helt klart vores konkurrenceevne. Det går direkte på bundlinjen af regnestykket, og det skræller hele år væk, som kunden skal bruge på at tilbagebetale lånet.

Jens Søndergaard fortæller, at man har lavet analyser på virksomheder i Østafrika. Investerer de i parabolsolfangeren, vil disse fabrikker kunne tjene investeringen hjem inden for cirka fem år, og når anlægget er betalt ud, er det beregnet til at kunne holde i yderligere 20 år, hvor den vedvarende energi bliver så godt som gratis for kunden.

Aalborg CSP har underleverandører i flere lande, og en af de betydeligste er en metalfabrik i Danmark, som er en af kun to fabrikker i Europa, som er i stand til at opfylde Aalborg CSPs krav. Aalborg CSP ønsker af konkurrencehensyn dog ikke at nævne, hvilken fabrik, der er tale om.

Men med Afrika-eventyret håber Aalborg CSP, at der i fremtiden kan skabes endnu flere arbejdspladser for både ingeniører og for underleverandører i produktionen.

- Med Afrika er vi er gået fra de hjemlige, blodige farvande på markedet, hvor konkurrencen er hårdt presset til at finde et stort, blåt ocean, hvor vi synes, vi kan tilbyde noget enestående. Vi har store forventninger til Afrika, siger Jess Søndergaard.
Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094