EU-udspil om biobrændstoffer er for udvandet
Når et udspil om bæredygtighedskrav til biobrændstoffer skal stemmes igennem i EU's Ministerråd, vil Danmark vende tommelfingeren nedad.
Udspillet er simpelthen for udvandet mener blandt andet klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard.
- Jeg kan ikke støtte et forslag, der ikke reelt medvirker til at nedbringe CO2-udledningen fra transportsektoren, og som heller ikke skubber på, så vi får et europæisk iblandingskrav af avancerede biobrændstoffer, siger han til Altinget.dk.
Formålet med udspillet var at mindske brugen af førstegenerationsbiobrændstoffer som fx majs og sukker og i stedet fremme brugen af mere klimavenlige anden- og tredjegenerationsbiobrændstoffer fra for eksempel alger eller affald, når EU skal opfylde sin målsætning om mindst ti procent vedvarende energi i transportsektoren i 2020, skriver mediet.
Det problematiske ved førstegenerationsbiobrændstoffer er blandt andet, at det kan resultere i afskovning og stigende fødevarepriser, samt at klimafordelene måske reelt ikke er så store, når man medregner CO2-udledningen i forbindelse med produktionen af afgrøderne.
Bliver plads til at udvide brugen af førstegenerationsbiobrændstoffer
Alligevel vil et flertal af EU-ministre med udspillet støtte, at loftet for, hvor stor en andel af transportmålene, der må opfyldes ved hjælp af de udskældte brændstoffer, hæves fra fem til syv procent. Og samtidig vil de være med til at fjerne bindende mål for mere klimavenlige anden- og tredjegenerationsbiobrændstoffer. Det skriver Altinget.dk.
Transportmedarbejder Jeppe Juul fra Det Økologiske Råd siger til Altinget.dk, at det reelt betyder, at der bliver plads til at udvide brugen af førstegenerationsbiobrændstoffer i stedet for at begrænse den. Førstegenerationsbiobrændstoffer udgør i dag 4,7 procent af brændstofmarkedet.