23948sdkhjf

Brændeafgift er over en halv mia. dyrere end nødvendigt

Den borgerlige tænketank CEPOS har i et nyt notat set på effekterne af energiafgifterne og især den nye forsyningssikkerhedsafgift – også kaldet brændeafgiften.
Forsyningssikkerhedsafgiften – eller brændeafgiften – har igennem længere tid været genstand for kritik fra flere sider. En kritik som regeringen da også i nogen grad har taget til efterretning ved at udskyde skæringsdatoen for, hvornår afgiften skal træde i kraft fra 1. januar 2014 til en endnu ukendt dato.

Men nu råder den borgerlige tænketank CEPOS regeringen til helt at droppe forsyningssikkerhedsafgiften.

- Partierne bag energiaftalen bør ikke gennemføre forslaget til forsyningssikkerhedsafgift, som nu har været i høring. Afgiften vil nemlig betyde en helt unødvendig ekstra regning til forbrugerne på over en halv mia. kr. Som minimum bør det derfor afvente den aftalte analyse af afgifter og tilskud på energiområdet, som er planlagt i 2014. I mellemtiden kan provenuet eventuelt skaffes gennem nedsættelse af den grønne check, siger analysechef Otto Brøns Petersen fra CEPOS, og han forsætter:

- Årsagen til, at man bør undlade at gennemføre forslaget om forsyningssikkerhedsafgiften, skyldes ikke bare de mange praktiske administrative problemer, som mange har påpeget, men derimod de helt grundlæggende problemer, afgiften vil medfører i form af samfundsøkonomiske forvridninger og tab i vækst og velstand. Forslaget har desuden næsten ingen effekt på udledningen af klimagasser og vil samtidig få andelen af vedvarende energi i energiforbruget til at falde.

Uhensigtsmæssig måde at skaffe penge til statskassen
Ifølge analysechefen er afgiftens egentlige formål at skaffe ekstra penge i statskassen for at finansiere energipolitikken. Men det er imidlertid en unødvendig dyr måde for samfundet at skaffe provenuet på, mener han.

- Beregninger baseret på regeringens egne præmisser viser, at det vil koste over en halv mia. kr. mere for forbrugerne end, hvis man i stedet skaffede provenuet på godt to mia. kr. gennem indkomstskatter og dele af afgiften på VE. Det skyldes, at forsyningssikkerhedsafgiften er en meget forvridende skat med særdeles uheldige egenskaber, siger Otto Brøns Petersen og fortsætter:

- Forsyningssikkerhedsafgifter vil øge nogle af de dilemmaer, som præger energipolitikken. Forbrugerne og de erhverv, der ikke bruger så meget energi, betaler væsentligt mere i afgift end de mest energitunge virksomheder - de såkaldte procesvirksomheder. Den forskel øges nu væsentligt. Det skyldes et hensyn til de energitunge virksomheders konkurrenceevne, hvor de negative effekter af de høje danske afgifter på energi er meget synlige. Det er imidlertid ikke samfundsøkonomisk hensigtsmæssigt at lægge så store byrder på forbrugerne, erhverv med lille energiforbrug og de energitunge virksomheder, der ikke er omfattet af lempelsen for de allermest energitunge.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11