Flere afsløringer i solcellesagen
Klima-, Energi- og Bygningsministeriet var informeret om danskernes stigende interesse for at opsætte solcelleanlæg, længe inden energiforliget blev vedtaget i marts 2012.
Her fremgår det ifølge avisen, at Energinet.dk både i august 2011 og igen 1. marts 2012 – tre uger inden energiforliget blev en realitet – gjorde Energistyrelsen opmærksom på, at danskerne i stor stil var begyndt at installere solceller på deres hustage.
1. marts oplyser Energinet.dk således ifølge Berlinske Business, at der alene i januar og februar 2012 er sat 1.200 anlæg op, og at der ikke er grund til at forvente en afdæmpet vækst i 2013.
Dermed var der ifølge Energistyrelsen grundlag for en årlig regning i niveauet 60 mio. kroner i perioden
2013-2020 – altså omkring en halv milliard kroner frem til 2020. Det skriver Berlingske Business.
Ifølge avisen fremgår det videre af referatet fra 1. marts, at Energinet.dk »ønskede at drøfte alternative
tilskudsmodeller med Energistyrelsen«, hvortil en embedsmand i Energistyrelsen bemærkede, at et sådant møde burde afvente resultatet af energiforhandlingerne.
Kunne ikke have handlet anderledes
Klima-, Energi- og Bygningsminister, Martin Lidegaard, aviser imidlertid, at han kunne have handlet anderledes.
Han understeger overfor Berlingske Business, at ministeriet i marts 2012 ikke havde det fulde kendskab
til udbygningen i januar og februar, og skriver i en mail til avisen:
- Men selv hvis vi havde haft det, er jeg overbevist om, at det ikke havde givet anledning til ændringer i Energiforliget. Hvis den faktiske udbygning var fortsat på samme niveau resten af året, havde vi i alt nået 45 MW nye solceller i 2012. Det ville være inden for de forventede rammer og blot en tiendedel af den udbygning, vi kan konstatere i dag. Endelig ville der have været fin tid til både at analysere og justere området.