Stor opbakning til Bionaturgas Holsted
40 landmænd har sagt ja til at levere gylle til det nye biogasprojekt i Holsted, og byggeriet af anlægget, der opføres som partnerskab med Bionaturgas Danmark, kan nu sættes i gang som planlagt.
Leverandørforeningen har arbejdet på en realisering af anlægget gennem en årrække, og siden 2012 i samarbejde med partneren i projektet, Bionaturgas Danmark, der er et datterselskab til Naturgas Fyn.
- Det er en enestående mulighed for vores landbrug, at vi kan få behandlet og afgasset vores gylle og gødning. Vi får et bedre gødnings-produkt retur, og vi sparer vores omgivelser for lugtgener. Der har da heller ikke hersket tvivl hos de lokale leverandører om, at det her var noget, man rigtig gerne ville være en del af. Hele anlægsprojektet er timet og tilrettelagt. Vi leverandører står klar med indholdet, så alt kører helt planmæssigt. Jeg er meget tilfreds, siger leverandørenes formand Torben Pedersen.
Leverandørforeningen har generelt oplevet positiv interesse for projektet. Det betyder blandt andet, at der lige nu er leverandører på venteliste. Foreløbig er der dog ikke planer om at udvide foreningen, men det er stadig muligt for leverandører af såkaldt dybstrøelse at blive en del af det grønne projekt.
Anlægsprojekt i gang i foråret
Vejen Kommune går allerede inden for de kommende uger i gang med etableringen af en ny tilkørselsvej til anlægget, der skal sikre en smidig afvikling af transporten til og fra området. Bionaturgas Danmark styrer selve byggeprocessen og vil i samarbejde med entreprenøren på anlægget sætte maskinerne i jorden på byggegrunden omkring maj måned – helt som planlagt.
- Anlægget her i Holsted er et skoleeksempel på et smidigt samarbejde mellem leverandører, kommune og os som gasselskab. Jeg er sikker på, at det vil smitte af på selve driftsfasen, og vi ser frem til at kunne levere grøn energi til hele landet fra næste sommer, siger bestyrelsesformand i Bionaturgas Holsted, Ole Hvelplund.
Når biogasanlægget står færdigt kan det årligt aftage og behandle næsten 400.000 ton biomasse, heraf vil cirka 70 procent komme fra husdyrgødning, dvs. gylle fra f.eks. kvæg, svin og mink, og den øvrige biomasse kommer fra bl.a. dybstrøelse, organisk affald fra industrien og energiafgrøder. Den tilførte biomasse vil samlet set kunne omdannes til op mod 13 mio. kubikmeter bionaturgas.