23948sdkhjf

Viby Elværk skærer millioner i detailkoncerns elregning

Dansk Supermarked sparer årligt 15 millioner kroner på at udskifte belysning og opdatere kasseapparaterne.
Dansk Supermarked har sat spot på sine lyskilder og deres store elforbrug. Derfor må de forældede lavvoltspærer nu lade livet til fordel for en nyere, mere energibesparende belysning.

Udskiftningen begyndte sidste år med alle spotlys i Bilka, Føtex og Salling.

I år går el-installatør i Dansk Supermarked Ulrik Leth og kollegaer til kamp mod loftsbelysningen i alle landets Bilka-, Føtex- og Netto-butikker. Turen er kommet til alle gamle lysstofrør, der skal udskiftes med en helt ny LED-løsning fra Philips.

Det er Viby Elværk, som står for udskiftningen af de gamle lysstofrør i detailkoncernens butikker over hele landet, forklarer Ulrik Leth til Energy Supply. Han uddyber, at selve udskiftningen sker i perioden fra september til november. Dels fordi det passer ind i butikkernes daglige drift. Dels fordi leverandøren Philips først til den tid kommer med den nye version af deres LED-rør, der skal anvendes til opgaven.

Philips’ største enkeltstående ordre til dato
Alt i alt sparer Dansk Supermarked 16 millioner kWh om året på belysning alene. Det svarer til, at butikkernes elforbrug på loftsbelysning bliver halveret, mens elforbruget for spotlys bliver reduceret med hele 80 procent. På den måde sparer Dansk Supermarked miljøet for CO2-udledning svarende til 4.800 tons, som er det samme, der vil blive udledt ved 38 millioner kørte kilometer i en nyere bil.

For Philips, der leverer de nye LED-lyskilder til årets udskiftning, er ordren fra Dansk Supermarked den største enkeltstående ordre, som de hidtil har modtaget i Danmark, oplyser Philips’ salgschef, Henrik Skouby.

Alene ved at skifte de gamle lavvoltslyskilder ud med nye LED-lys opnår detailkoncernen en årlig besparelse på 4,1 millioner kroner. Med udskiftningen af grundbelysningen forventes det, at Dansk Supermarked vil opnå en yderlige besparelse på godt 9 millioner kroner om året.

Snart bruger man kun LED
Hvilken del af belysningen man tager fat på fremadrettet er ikke fastlagt endnu, men det vil ifølge Ulrik Leth afhænge af udviklingen indenfor LED, og hvorvidt man kan kombinere en god business-case med at blive mere grøn.

- Inden for en årrække vil der kun være LED i butikkerne. Men man vurderer endnu, at det ikke kan betale sig at udskifte al belysningen, forklarer Ulrik Leth.

Også nye kasseapparater
Men det er ikke kun på belysningsområdet, at Dansk Supermarked skærer i energiforbruget. Også kasseapparaterne har fået en miljøvenlig opgradering. Helt nøjagtig reduceres forbruget med hele 1,9 millioner kWh årligt ved at opgradere alle kasseapparaternes computere.

Med besparelsen på henholdsvis belysningen og kasseapparatet opnår Dansk Supermarked en årlig besparelse på 17,9 millioner kWh, som giver en samlet besparelse på 15 millioner kroner om året.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094