23948sdkhjf

Forsker: Plastsolceller kan slå silicium-celler på energibalancen

Danske forskere tror på at plastiksolceller i fremtiden kan levere el til markedsprisen trods kort holdbarhed og lav ydeevne.
DTUs forskere på Risø er overbeviste om, at solceller af plast inden længe vil slå de konventionelle siliciumbaserede solceller, når det gælder energibalancen. Og det endda til trods for at plastsolcellers holdbarhed kun er en 2-5 år og effektiviteten ligger på en tredjedel af hvad kommercielle siliciumsolceller kan præstere. Det skriver Ingeniøren.

Det er professor Frederik C. Krebs fra Risø Campus ved institut for Energikonvertering og –lagring, der er overbevist om plastsolcellens fortræffeligheder på to afgørende områder, når det kommer til energibalancen.

- Da der er tale om plast, er energi-forbruget ved fremstilling og genanvendelse meget lavere end for silicium, som skal smeltes ved me¬get høje temperaturer, og som i sin installerede form indeholder meget materiale. Samtidig er vi i stand til at installere solcellerne fem gange så hurtigt som for silicium, og afmonteringen kan ske endnu hurtigere, siger Frederik C. Krebs.

Udfordringer belyses i nyt forsøg
Selvom Frederik C. Krebs er fortaler for plastsolcellen, så erkender han, at der er en del udfordringer forbundet med plastsolcellen, når det gælder kommercielle anlæg.

Lav effektivitet, en tendens til at tiltrække lyn og overslag i tynde folier er nogle af de problemer Risøs folk har identificeret siden 2006, hvor man har testet på solcellerne udendørs. Samtidig er der også tale om et pladsproblem – ifølge beregningerne vil en park på 100 MW med dagens teknologi fylde fem kvadratkilometer.

Alle disse udfordringer forventer Frederik C. Krebs at tage livtag med i projektet kaldet Megawatt, hvor der installeres celler, som i en rå version – altså før montering – har en tre gange højere arealeffektivitet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111