23948sdkhjf

Afbrænding af halm kan skabe tusindvis af jobs

Hvert år pløjer halmleverandørerne 2 mio. tons halm ned i jorden i stedet for at sende det til kraftvarmeværkerne. Dermed går 3000 jobs tabt, lyder det fra foreningen Danske Halmleverandører
Danske Halmleverandører har foretaget en række beregninger på, hvor mange jobs, der går tabt, når halmen pløjes ned i jorden i stedet for at blive brændt af på landets kraftvarmeværker. Nu præsenteres tallene for Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen, skriver DR.dk/Fyn.

2 mio tons halm spildes
Hvert år går to mio. tons halm til spilde, og hvis det i stedet blev brugt til afbrænding ville det skabe 3000 arbejdspladser, heriblandt ville man skabe arbejde til flere hundrede ufaglærte landarbejdere og chauffører til transport af halmen til kraftvarmeværkerne.

Derfor er de danske halmleverandører utilfredse med, at de ikke kan afsætte mere halm, og når de i dag mødes med klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen, så er det i forsøget på at overbevise ham om, at der er god økonomi og miljø i at bruge halmen til energiproduktion.

- Jeg er positiv over for halm som energikilde og vil meget gerne se landmændenes tal og høre deres argumenter, siger Rasmus Helveg Petersen.

1,1 mio. tons brændes af i dag
I dag brænder kraftvarmeværkerne 1,1 mio. tons halm af men den mængde er faldende.

Og det er der både økonomiske og praktiske årsager til. Ifølge professor Henrik Wenzel fra Institut for Kemi-, Bio- og Miljøteknik på SDU er halm en problematisk størrelse, der tærer på kedlerne når den brænder.

Han påpeger dog at halm egner sig fortrinligt til biogasanlæg.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078