23948sdkhjf

PKA varsler investeringsstop i havvind

Fremtiden for den danske vindmølleindustri er dyster. Storinvestor PKA tror ikke længere på en yderligere udbygning af dansk havvind. Dansk vindmølle-position er i fare.
Det er den politiske debat herhjemme og de igangværende forhandlinger om regeringens vækstplan, der er finansieret af nedbringelse af tilskuddet til vindmøller, den såkaldte PSO, der får storinvestor PKA til lufte tankerne om investeringer andre steder end i dansk havvind. Det giver grund til dybe panderynker hos vindmølleindustriens aktører, skriver dagbladet Børsen.

PKA : Politisk debat stopklods
PKA er storinvestor i Anholt Vindmøllepark med 2,5 mia. kr. og er i dag en af de aktører, der gør dansk havvind-energi mulig. Adm. direktør Peter Damgaard hos PKA peger på den politiske debat og forhandlingerne om vækstplanen, som en af årsagerne til at storinvestoren nu trækker følehornene til sig på det danske marked.

- I forhold til for fem år siden er der langt flere kritiske røster. Det er klart, at det må vi tage bestik af. Det ligger ikke i vores tanker, at det nødvendigvis er møller i Danmark, der skal udgøre vores investeringer fremover, siger han til Børsen.

Han tror ikke på, at der efter Horns Rev 3 og Kriegers Flak kommer nye store havvindmølleprojekter på dansk grund, og hvis PSO-afgiften forsvinder, så bortfalder PKAs incitament til at investere i Danmark.
Regeringens vækstplan er netop finansieret af nedbringelse af tilskuddet til vindmøller, PSO-afgiften.

Mangler rammerne
Hos aktørerne i den danske vindmølleindustri vækker PKAs udmelding bekymring.

- Dette er en katastrofe. Det er et signal fra en af vores største investorer på havvindmøller, de har pengene, de har viljen, men de mangler, at der bliver skabt rammer for investeringer, siger Jan Hylleberg, adm. direktør hos Vindmølleindustrien.

Han er bange for at Danmarks unikke position på markedet udvandes, hvis der ikke kommer nye store projekter til. Både hos Siemens der beskæftiger 5000 mand i Danmark med opsætning og udbygning af havvind, og hos Dansk Energi frygter man, at usikkerheden om dansk havvind som følge af manglende politisk opbakning vil koste både investeringskroner og jobs.

Regeringen håber at hente knap 6 mia. kr. i besparelser på støtte til vindkraft frem til 2020.
Kommenter artiklen (7)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11