Testcenter for solbrønde ser dagens lys
Teknologien bag solbrønden eksisterer kun i få eksemplarer, og nu etablerer Insero Energy yderligere to, som skal være hovedelementet i et nyt testcenter på Green Tech Centeret ved Vejle. Formålet er at forske i teknologien, så den kan effektiviseres og videreudvikles.
- Det er fantastisk at vi er med til at sikre fremtiden energimæssigt ved at skabe en opvarmningsteknik, som stort set er uafhængig af udefrakommende energi. På den måde er solbrønden både en god økonomisk investering for den enkelte forbruger, men også en helt igennem 0-energiløsning, som gavner miljøet, fortæller direktør Carsten Due producenten af solbrøndene, Sunwell ApS.
Etableringen og tests af solbrøndene udføres af rådgivningsvirksomheden Insero Energy, og testcenteret forventes at stå klar, når Green Tech Center åbner d. 24. juni 2014. Solbrøndene bliver leveret og installeret af Hedensted-virksomheden Sunwell ApS, som er begejstrede for de nye testfaciliteter.
- Allerede på de første solbrønde, vi har installeret, kan vi se, at 85 % af den lagrede varme kan genanvendes, men det kan stadig blive mere effektivt. Derfor er et testcenter rigtig vigtigt, så vi kan forbedre de enkelte dele i et overvåget miljø. På den måde kan vi for eksempel finde ud af, hvordan varmen overføres bedst muligt til og fra jorden, eller hvilket antal solfangere, der er det mest optimale energimæssigt og økonomisk, fortæller Carsten Due fra Sunwell ApS.
Nye muligheder skal udforskes
Testene skal bl.a. måle, hvordan der skabes bedst mulig balance mellem produktion og forbrug af varme og el. Det vil sige, at lagringskapaciteten af solbrøndene skal måles og tilpasses i forhold til produktionen således, at der kan lagres nok varme til at opvarme et hus om vinteren, hvor produktionen er lav.
- Solbrønde er en banebrydende teknologi inden for klimavenlig energi. Hvis vi bare ser på solfangere, kan vi i dag kun udnytte op til 20 % af den producerede varme, men ved at kombinere solfangere med en solbrønd kan vi højne udnyttelsesprocenten markant. Derfor er det vigtigt at få testet solbrøndene med det formål at effektivisere - også så vi kan teste, hvordan de kan sammenkobles med solfangere og varmepumper på den bedste måde, fortæller Steen Kramer Jensen, chefspecialist i Insero Energy.
Faciliteterne kommer til at bestå af 38 jordvarmeboringer, som udgør selve solbrøndene samt 6 monitoreringsboringer, der gør det muligt at overvåge temperaturerne i solbrøndene. På den måde, kan solbrøndenes temperaturlagringsevne hele tiden overvåges og kortlægges i forhold til nye boringer. Derudover testes, hvordan afstanden mellem solbrøndens boringer påvirker temperaturlagringen. Det gøres ved at etablere solbrøndenes boringer i to forskellige mønstre – én hvor boringerne er placeret i en cirkel, og én i en sekskantet udformning, hvor boringerne er fordelt tæt sammen i midten af sekskanten.
Endeligt skal der også undersøges, hvordan der kan integreres intelligent styring af solbrøndene. Intelligent styring dækker over muligheden for at styre og justere varmen forud for dårlige produktionsperioder.