Klumme: Langsigtet bæredygtig udvikling eller kortsigtet vækst?
Regeringens forslag til en ny vækstpakke indeholder som bekendt lettelser af energiafgifterne til det danske erhvervsliv. Det mest betydningsfulde forslag handler om lettelser i PSO-afgifterne for el til erhvervslivet og skal blandt andet sikre en bedre konkurrenceevne for virksomhederne.
VedvarendeEnergi mener, at lettelser i energiafgifterne skal bindes til et krav om, at virksomhederne forpligtiger sig til grøn energiomstilling af energiforbruget. Alt andet er kortsigtet tænkning og kan svække det danske erhvervsliv på den lange bane. Skal de danske virksomheder gå en sikker fremtid i møde, hvad angår deres energiforbrug, så skal de både energieffektivisere og omstille til vedvarende energi – præcis som resten af samfundet.
Konkret foreslår organisationen VedvarendeEnergi, at virksomheder, der ønsker lavere PSO-afgift på deres elregning, skal lave planer for omstilling til vedvarende energi i løbet af 15 år, og allerede de første år skal de tage initiativer til at spare på energien og omstille det mest forurenende forbrug af fossil energi til grøn energi.
Stabile energipriser
En forpligtelse på den grønne omstilling vil også styrke udviklingen af nye danske green-tech løsninger. Vedvarende energi giver desuden en mere stabil energipris og sikrer virksomheder mod kommende energiprissvingninger. Men det danske erhvervsliv skal selv gøre en indsats: Selv rentable energisparemuligheder sker for sjældent i virksomhederne, da ledelsens fokus oftest mere er på de kortsigtede investeringer.
Der er gode erfaringer med at stille krav om energibesparelser til energiforbrugende virksomheder som en betingelse for reducerede afgifter, både fra Danmark og Svergie. Men der er behov for at gå skridtet videre og stille krav om omstilling til vedvarende energi. Så vi ikke bare får en kortsigtet vækst; men en langsigtet bæredygtig udvikling. Regeringens vækstpakke trænger unægtelig til at få det perspektiv med.