23948sdkhjf

Uenighed stopper smart city-projekt før tid

EUDP indstiller støtten til projektet Smart City Kalundborg på grund af uenighed omkring indhold og udformning af en it-platform, der skulle tilbyde brugervenlige energiydelser og skabe større fleksibilitet i elnettet.
Projektet Smart City Kalundborg er et udviklings- og demonstrationsprojekt støttet af Energiteknologisk Udviklings- og demonstrationsprogram, EUDP, under Energistyrelsen.

Formålet med Projekt Smart City Kalundborg var at udvikle og demonstrere en intelligent Smart City energidistributionsplatform i Kalundborg. Populært sagt skulle projektet demonstrere, hvordan en by bedst muligt kunne udnytte energien, og samtidig tage udfordringen op med at gøre samfundet uafhængig af fossile brændsler.

Projektet Smart City Kalundborg stilede blandt andet mod at udvikle en it-platform, der kunne tilbyde borgere og virksomheder brugervenlige energiydelser og skabe større fleksibilitet i elnettet samtidigt. Projektet blev sat i gang i efteråret 2012 og skulle løbe frem til 2015.

Har opnået værdifuld viden
Der er desværre opstået uenighed omkring indhold og udformning af denne it-platform, og som en konsekvens heraf har EUDP indstillet støtten til projektet, da vilkårene for bevillingen ikke længere anses for at være opfyldt.

Til trods for at projektet ophører inden gennemførelsen heraf, er der imidlertid allerede opnået værdifuld viden og erfaring, som vil kunne bruges fremadrettet. Konsortiets partnere vil sammen eller hver for sig derfor afsøge muligheden for at videreføre udviklingsarbejdet, og i forlængelse heraf vil delresultaterne fra Smart City Kalundborg projektet blive offentliggjort.

- Det er med beklagelse, at vi har måttet konstatere, at det ikke har været muligt at finde fælles fodslag for Smart City Kalundborg. Derfor har EUDP besluttet at indstille projektet, og den beslutning er vi helt indforståede med. Vi har opnået unik viden af projektet. Den viden kan med gavn overføres til andre projekter, og vi vil afsøge muligheden for at videreføre udviklingsarbejdet, siger Jørgen S. Christensen, forsknings- og teknologidirektør i Dansk Energi.

Dybere kendskab til energiforbruget
- De opnåede resultater af Smart City Kalundborg giver os et langt dybere kendskab til energiforbruget i en by, og hvordan vi kan skabe den nødvendige fleksibilitet. For os som energiselskab er det meget værdifuld viden, der kan give os langt bedre muligheder for at agere i fremtidens energisystem, der kræver mere fleksibilitet som følge af, at vi får langt mere vedvarende energi, hvor produktionen svinger meget, siger Kristina Fløche Juelsgaard, der er udviklingschef hos Seas-Nve.

- For Kalundborg har projektet betydet, at en række virksomheder har fået øje på Kalundborg som et oplagt sted at teste nye energiteknologier. Dermed skaber det også grobund for nye samarbejdsmuligheder og erhvervsmuligheder for byen, siger Lisbeth Randers, udviklings- og projektchef i Kalundborg Kommune.

Spirae skuffet over projektstoppet
- Spirae er fortsat dedikeret til vision om at levere smarte systemer til byer, kommuner og tilsvarende fællesskaber, så de kan nå deres mål i forhold til energi og bæredygtighed. Mens vi er skuffede over, at dette projekt ikke fortsatte til mål, så forventer vi at bruge de indhøstede erfaringer i andre sammenhænge – i Kalundborg såvel som i andre bysamfund – hvor nye teknologi og nye forretningsmodeller kan testes og anvendes til at møde ambitiøse mål om effektivt, bæredygtighed og CO2-reduktion, siger Julie Zinn, Spirae.

Opgaven med at gøre Kalundborg uafhængig af fossile brændstoffer fortsættes i en række mindre projekter og aktiviteter.
Kommenter artiklen (2)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08