23948sdkhjf

Energiselskaberne sætter sig på biogasmarkedet

Støttekroner gør biogasanlæg til en lukrativ forretning og energiselskaberne kaster sig ud i nye biogasprojekter som aldrig før. Landbruget hægtes af og det ærgrer formanden for Foreningen for Danske Biogasanlæg.
NGF Nature Energy Fyn investerer 500 mio. kr. i tre biogasanlæg, E.On Danmark køber to nordjyske biogasanlæg og HMN Naturgas satser nu målrettet på biogas. Det danske marked for biogasanlæg er i høj grad blevet overtaget af energiselskaberne efter en støtteordning har gjort det langt mere lukrativt at satse på biogas – det både glæder og ærgrer formanden for Foreningen for Danske Biogasanlæg.

Det skriver Jyllandsposten.

Bitter/sød opblomstring
Den pludselige opblomstring skyldes, at man i 2012 indførte attraktive støtteordninger i energiaftalen, og at EU i februar i år godkendte, at nye biogasanlæg får 1,15 kr pr. produceret kilowatt-time samt mulighed for en anlægsstøtte på 30 producent af den samlede byggesum.

For formanden for Foreningen for Danske Biogasselskaber Aksel Buchholt er situationen bitter-sød. Det glæder ham, at der endelig er kommet gang i byggeriet, men samtidig ærgrer det ham, at det ikke er landbruget, der sætter sig for bordenden.

- Desværre er landbruget i vidt omfang hægtet af udviklingen, fordi landmændene efter de seneste kriseår ikke har mulighed for at låne penge til finansiering af biogasanlæg. Derfor ser vi nu, at det er de store energiselskaber, der tager kontrollen i de nye anlæg, mens landmændene typisk kun har mindre ejerandele. Dermed mister landbruget kontrollen over en af fremtidens indtjeningskilder, siger Aksel Buchholt til Jyllandsposten.

En naturlig konsekvens
Adm. direktør hos Xergi Jørgen Ballermann ser kontrolskiftet som en naturlig konsekvens af den måde tilskudsordningerne for biogasanlæg er skruet sammen på.

- Tilskudsordningerne er skruet sammen på en måde, som betyder, at det bedst kan betale sig at opføre meget store anlæg. Det er også mest fornuftigt, hvis produktionsøkonomien skal optimeres, men konsekvensen bliver, at investeringerne kommer op i en størrelsesorden, hvor landmændene ikke længere kan være med. Derfor er det nu energiselskaberne, der driver udviklingen, siger Jørgen Ballermann, adm. direktør for Xergi.

Han understreger også over for Jyllandsposten, at den nuværende opblomstring ikke fortsætter med mindre, der åbnes op for yderligere anlægstilskud.

Regeringens mål er at 50 procent al husdyrgødning i 2020 omdannes til grøn energi - i dag omdannes ca. 7 procent af al dansk gylle til grøn energi.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.091