Klumme: Samarbejde giver medvind
Det giver rigtig god mening, at virksomheder inden for samme branche slutter sig sammen. For ikke alene kan det give nye muligheder for økonomisk givende samarbejder – vi kan også inspirere og bruge hinanden til at tænke ud af boksen.
Vores medlemmer i Hub North hører til i den sidste kategori – både i konkret og overført betydning.
For vindenergimarkedet udvikler sig hele tiden, og vi er hele tiden i konkurrence med andre lande og landsdele om at finde på de mest økonomiske og effektive løsninger.
Sådan er det i de fleste brancher. Hvad der ikke er i konstant udvikling er under afvikling – vi skal videre.
I Danmark lever vi i høj grad af udvikling og gode idéer, og derfor skal vi hele tiden være et skridt foran på innovationssiden. Især når det gælder brancher inden for grøn energi, som er ét af de allervigtigste vidensområder i Danmark.
Her ligger mange af fremtidens arbejdspladser – og her arbejder vi for i stigende grad at blive uafhængig af fossile brændstoffer og blive selvforsynende. På den måde er vi heller ikke er så sårbare over for konflikter ude i verden.
Som et konkret eksempel på et visionært samarbejde vil jeg nævne Forida og deres forskningssamarbejde med AAU om udviklingen af vindmølletårne i højstyrkebeton. Tårne af beton med ståluldsfibre, der både praktisk og økonomisk er fordelagtige, fordi de kan transporteres i mindre stykker, så man undgår tidskrævende in situ-støbning.
Og heldigvis er det blot ét af mange lovende udviklingsprojekter og samarbejder, som vi har i Hub North.
For vores medlemsvirksomheder er – nogle mere end andre - afhængige af politiske, strukturelle og teknologiske udviklinger inden for vindenergi. Vi arbejder inden for et område, der om noget tegner fremtiden for vores land og landsdel, hvorfor det er underlagt politisk bevågenhed og konstant forandring.
I den forbindelse anser jeg det som en stor styrke at være sammen i en interesseorganisation som for eksempel Hub North, der spreder sig over hele det faglige spektrum inden for vindenergi og kan tilbyde markedet noget forskelligt.
Det har nemlig stor værdi at være i netværk med virksomheder, som kender ens pågældende branche, men har en anden vinkel på de udfordringer og muligheder, man som konkret virksomhed hele tiden står overfor.
En pointe blandt flere, som innovationsekspert og forretningsstrateg Andrea Kates, forfatter til den internationale bestseller: ”Find Your Next”, slår på tromme for.
Andrea Kates lever af at inspirere virksomheder til at tilpasse sig det konstant foranderlige forretningsmiljø og har været katalysator for forandringer i virksomheder og organisationer som for eksempel Audi, Citibank og General Motors.
I øjeblikket underviser hun på Business Institute i Aalborg som en del af et bredere kursus for blandt andre vores medlemmer – og hun formår virkelig at ruske op i forretningsrutiner: Gamle redskaber og femårsplaner i erhvervslivet skal erstattes – men ikke bare med en fri, kreativ tilgang til innovation, hvor det ene er lige så godt som det andet, er én af hendes kongstanker.
Innovation skal bakkes op af analyser og sættes i system. Det kalder hun ”evidensbaseret innovation”, som beskrives som en rig blanding af disciplin, tværfaglig indsigt og evnen til at reagere på forandringer.
Vi kunne ikke være mere enige.
Og netop interesseorganisationer giver mulighed for at lave tværfagligt samarbejde og for at sætte hold, der både er stærke på benhård analyse af produkter og markeder og på nye, skæve måder at anskue vindenergibranchen på – både i forhold til forskning, produktion, rådgivning og salg.
På den måde undgår vi at putte os bag vores egne læhegn og tænke rutinetanker. Sammen lærer vi at opstille bedre, stærkere vindmøller, der er drevet af samarbejde, innovation og benhård analyse.