23948sdkhjf

Madaffald bliver til grøn energi på Bispebjerg

Bispebjerg Hospital smider dagligt 250 kilo madaffald ud. Med et nyt affaldssystem bliver arbejdet for køkkenpersonalet nu lettere, hospitalet sparer på skraldevognskørsel og madaffaldet bliver omdannet til grøn energi.
Nu er det slut med at skubbe tunge ildelugtende affaldsspande med madaffald ud til containerne for medarbejderne i køkkenet på Bispebjerg Hospital. Fremover skal kartoffelskræller, brødskorper og portioner, der ikke blev spist op nemlig bare hældes direkte ned i en stor tragt, som står placeret i køkkenet ved siden af opvasken.

- Det kommer til at lette arbejdet for vores medarbejdere, og derved effektiviserer vi vores køkken, fortæller sektions- og køkkenchef på Bispebjerg Hospital, Sune Læborg.

Som det første hospital i Region Hovedstaden har Bispebjerg Hospital investeret i et madaffaldssystem, der dels gør affaldshåndteringen lettere og dels omdanner affaldet fra køkkenet til biogas.

- Region Hovedstaden har miljørigtig drift og udvikling som et af sine vigtige indsatsområder, så derfor er det oplagt, at vi installerer dette anlæg, siger Sune Læborg.

Tragt i køkkenet og tank i kælderen
Helt konkret består affaldssystemet af to tragte på størrelse med en almindelig opvaskemaskine. Her smider køkkenpersonalet affaldet i, eller det skrabes af tallerkenen, inden den sendes videre til opvaskemaskinen. Tragten har en snitter i bunden, der finsnitter affaldet og sender det via et rørsystem ned i en stor tank. I tanken blandes madresterne med vand, så de bedre kan suges op af den slamsuger, der afhenter massen og kører den til det nærmeste biobrændselsværk for at blive lavet om til biogas.

Og det krævede ikke meget betænkningstid for sektionschef Sune Læborg at sige ja til systemet som både letter arbejdet for køkkenpersonalet og gør noget godt for miljøet.

- Vi har kun hørt godt om affaldssystemet, så vi glæder os meget til at se resultaterne, fortæller Sune Læborg, der blandt andet har hentet erfaringer fra kollegerne i Region Sjælland, hvor landets første madaffaldskværn fra BioTrans Nordic blev taget i brug for godt halvandet år siden.

Kværnen på Slagelse Sygehus producerede i sit første år cirka 16 tons biomasse, der er blevet omdannet til 63.000 kWh el og 80.000 kWh fjernvarme – svarende til ca. 20 husstandes forbrug.

Mindre skraldebilskørsel
Det er Odense-virksomheden BioTrans Nordic, der har opstillet madkværnen BioMaster på Bispebjerg Hospital og ind til videre 27 andre steder i landet. Et madaffaldsanlæg med kværn, rørføring og tank koster normalt mellem 210.000 og 325.000 kr. Bispebjerg Hospitals system kostede dog i nærheden af en halv million, da man her valgte at få to kværne i køkkenet i stedet for kun en.

Med det nye affaldshåndteringssystem følger nemlig også afhentning af den biomasse, der ender i opbevaringstanken, så køkkenet har ikke længere behov for at få hentet madaffald seks gange om ugen.

- Alene sidste år brugte vi 180.000 kroner på at få hentet madaffald med en skraldebil næsten hver dag. Nu får vi kun tømt tanken en gang om måneden, og det koster 30.000 om året, så selve installationen har betalt sig selv hjem over tre år, fortæller Sune Læborg, hvis personale bespiser cirka 600 mennesker om dagen.

Når affaldsmassen er blevet suget op af tanken, køres den til det nærmeste biogasanlæg, hvor massen indgår som råstof og dermed er med til at øge udbuddet af grøn energi.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.074