23948sdkhjf

Ringkøbing-Skjern rykker nærmere målstregen

Vedvarende energi dækker nu over halvdelen af energiforbruget blandt borgere og virksomheder i Ringkøbing-Skjern Kommune.
Det viser et estimat, PlanEnergi har udarbejdet for den vestjyske kommune, der har et mål om at være 100 procent selvforsynende set over et år i 2020.

- Ja, nu mangler vi bare den svære halvdel, konstaterer Henning Donslund, der er sekretariatsleder for Vedvarende Energi/Energisekretariatet i Ringkøbing-Skjern Kommune, over for Nyhedsbladet Dansk Energi.

Det ambitiøse 2020-mål blev vedtaget af et enigt byråd i 2008. Gennem de seneste år er der på den baggrund opført en masse vindmøller, flere kraftvarmeværker har investeret i solvarme, der er kommet solceller på en række tage, og der er høstet betydelige energibesparelser.

Resultaterne vækker international opmærksomhed, og det er lykkedes de lokale kræfter at lokke USA’s tidlige vicepræsident og nuværende miljøforkæmper, Al Gore, til Ringkøbing-Skjern Kulturcenter den 27. oktober. På programmet er også den tidligere leder af FN’s våbeninspektører, Hans Blix, der har lovet at analysere den højspændte energisikkerhedspolitiske situation i Ukraine og Europa. Det bliver altså de store linjer, der møder virkeligheden i en af de foregangskommuner, hvor vinden ofte blæser en halv pelikan.

Danmarks største vindmøllepark på land
- Vi flytter os især på vind, hvor vi har fået Danmarks største vindmøllepark på land, fortæller Henning Donslund om parken Nørhede til Hjortmose, der består af 22 møller á 3,3 MW.

Henning Donslund regner med, at biogas bliver et af de midler, der kan skubbe kommunen nogle af de næste skridt op mod de 100 procent. Bioenergi Vest, der primært ejes af Ringkøbing-Skjern Forsyning har fremskredne planer om tre anlæg – bundet sammen i et nyt biogasnet – i den sydlige del. Hertil kommer planer om biogas i Viftrup i samarbejde med Spjald Fjernvarmeværk.

På nationalt plan er der fokus på en bedre udnyttelse af vindenergien. Den debat foregår også i Vestjylland:

- Vi er gået i gang med en strategisk energiplanlægning, hvor vi bl.a. kigger på en øget lokal - og fleksibel - anvendelse af elektricitet. I vores fremtidige biogassystem vil der også være muligheder for at indbygge fleksibilitet. Med den grønne omstilling foretager vi tunge investeringer, så det er også vigtigt, at vi får analyseret om retningen er rigtig, og det er vi i gang med nu, siger Henning Donslund.

Udover at investere på produktionssiden har kommunen og dens mange partnere også kig på forbrugssiden. Et af målene er at energirenovere 1.000 private huse. Ifølge Henning Donslund har en aftale med HusetsEnergi med at energirenovere 100 huse med en besparelse på minimum 4.000 kWh pr. bolig været ’en rigtig god succes’.

- Nu har vi samme fokus på to landsbyer – Sdr. Vium og Lyne. Målet er, at de to bliver 100 procent selvforsynende, siger Henning Donslund.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078