23948sdkhjf

Effektiv energi- og klimapolitik i sigte

Sidst i denne uge diskuterer Det Europæiske Råd energi- og klimaindsatsen frem mod 2030. Europa kan meget vel være på vej mod en mere ambitiøs og balanceret indsats end nogensinde før.
De europæiske stats- og regeringschefer i Det Europæiske Råd afgør senest fredag i denne uge, om de vil bakke op om EU-Kommissionens forslag til EU’s klimapolitik. Forslaget indebærer blandt andet ledende mål om sænkning af EU's samlede udledning af CO2 med 40 pct. frem mod 2030.

- Det flugter med DI’s anbefalinger lige som forslaget om, at 27 pct. af energien skal komme fra vedvarende energikilder, og at der for hele EU skal sættes mål om 30 pct. energieffektiviseringer. Vi har længe efterlyst en mere sammenhængende, ambitiøs og balanceret indsats, og både Danmark og resten af Europa har brug for, at der nu kommer klare regler, siger underdirektør i DI, Troels Ranis.

Han påpeger, at europæiske virksomheder i gennemsnit betaler mere end to gange mere for el end deres konkurrenter i USA.

- Derfor er det afgørende for DI, at den fremtidige klimapolitik får større fokus på omkostninger, uden at hensynet til den grønne omstilling sættes over styr, siger Troels Ranis.

Eksport af danske løsninger
For danske leverandører af gode klimaløsninger er det særligt afgørende, at de europæiske stats- og regeringsledere nu får en aftale i hus.

- Danske virksomheder er blandt verdens bedste til at producere med lavt energiforbrug, og vi har en særlig ekspertise i energibesparende produktionsmetoder. Vi har en stor eksport af energiteknologi og stor viden om bæredygtig produktion, der kan styrkes yderligere fremover. Men usikkerhed om den fremtidige lovgivning og støtten til den grønne omstilling betyder, at store investeringssummer enten ikke kommer ud og arbejde eller endda investeres uden for EU. Derfor håber vi meget på, at Det Europæiske Råd bakker op om det forslag, Kommissionen har lagt op til, siger Troels Ranis.

Arbejdsro til virksomheder
DI forventer også, at Det Europæiske Råd vil tilslutte sig forslaget om at øge fokus på forsyningssikkerhed og en reform af EU’s kvotehandelssystem, der vil betyde, at Europa får en mere robust forsyning af konkurrencedygtig energi.

- Aftalen ser ud til at ramme en hårfin balance mellem tre afgørende hensyn: Europæisk konkurrencedygtighed, forsyningssikkerhed og bæredygtighed. Derfor kan vi bakke helhjertet op om forslaget, som vi håber får en bred politisk tilslutning, siger Troels Ranis.


Kilde: Dansk Industri

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11