23948sdkhjf

DI: Stort fremskridt med EU’s nye energi- og klimaaftale

EU’s 28 stats- og regeringsledere satte fredag punktum for mere end 1½ års arbejde med at få fastlagt en ny energi- og klimapolitik for årene frem til 2030.
Resultatet er blevet en ambitiøs aftale, der vil styrke klimaindsatsen og fastholde EU’s førerposition i kampen mod global opvarmning - uden at gå på kompromis med virksomhedernes konkurrenceevne. Sådan lyder vurderingen fra Dansk Industri efter EU-topmødet i Bruxelles.

- Det er helt afgørende for erhvervslivet, at de europæiske stats- og regeringsledere nu har fået en langsigtet og balanceret aftale i hus. Det vil give arbejdsro for virksomhederne. Vi havde dog gerne set en mere ambitiøs aftale og et bindende mål for, hvor gode vi skal være til at udnytte energien, siger adm. direktør Karsten Dybvad, DI.

Beslutningen på topmødet betyder, at EU-landene inden 2030 skal nedbringe udledningen af drivhusgasser med 40 procent. Målet har hidtil været 20 procent. Andelen af vedvarende energi skal vokse fra 20 til 27 procent. For at få en bedre udnyttelse af energien, havde EU-Kommissionen oprindeligt foreslået at øge energieffektiviseringen fra 20 til 30 procent. Det mål har stats- og regeringslederne nu foreløbigt fastsat til 27 procent, men det skal evalueres igen i 2020 med henblik på at nå op på 30 procent.

- Der er fortsat tale om en ambitiøs aftale, som vil være til stor gavn for dansk erhvervsliv. Danske virksomheder er blandt de bedste til at producere med et lavt energiforbrug, og vi har en global styrkeposition inden for energibesparende teknologier og vedvarende energi. Det er alle sammen løsninger, der kan bidrage til en øget grøn omstilling i både Danmark og i resten af Europa. DI’s medlemmer vil fortsat tage et medansvar for den indsats, siger Karsten Dybvad.

Ud over at sikre en grøn omstilling af den europæiske økonomi vil EU også øge forsyningssikkerheden ved at gøre Europa mindre afhængig af import af fossile brændstoffer fra bl.a. Rusland. EU-politikerne ønsker at begge disse målsætninger skal gennemføres på en måde, så det sikrer lavest mulige omkostninger for virksomhederne. Det skal sikre en forbedret konkurrenceevne for EU-landene.

- De europæiske virksomheder betaler i dag mere end dobbelt så meget for deres elregning som deres konkurrenter i USA. Derfor er det også afgørende for DI, at den fremtidige klimapolitik også har fokus på, at virksomhederne kan konkurrere - uden vi sætter hensynet til den grønne omstilling over styr, siger Karsten Dybvad.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093