23948sdkhjf

Gigantisk transformator flytter i Aarhus

Aarhus vokser, og det har gjort, at en 118 tons tung transformerstation på Obstrupvej i Mårslet bliver flyttet til Malling.
En af de få tilbageværende store transformerstationer i Aarhusområdet forsvinder nu fra Obstrupvej i Mårslet. Flytningen var egentlig planlagt til 2020, men den er fremskyndet af hensyn til byens udvikling.

- Der er mange gode grunde til at flytte elforsyningsanlæg ud fra byerne. Stationerne kræver meget plads og er dyre at vedligeholde, men er bestemt ikke pæne at kigge på. Den ekstra plads på landlige elstationer giver desuden mulighed for større afstand mellem komponenterne. Dermed er det lettere at isolere tekniske problemer, og antallet af berørte forbrugere bliver typisk mindre, siger Bjørn Junge, der er teknisk direktør i AURA Energi.

Det lokale energiselskab, AURA, har solgt arealet til et lokalt konsortium, som har udstykket grunde på området.

Kæmpe mobilkran
Den tre gange syv meter store transformer med en dødvægt på 118 tons ejes af Energinet.dk, som også varetager selve flytningen. Til formålet sammensættes en kæmpestor mobilkran.

- Faktisk tager processen med at flytte anlægget mellem fundament og blokvogn kun et kvarters tid. Til gengæld går der nemt et par timer med at opstille og klargøre kranen - og lige så lang tid med at tage den ned igen, fortæller projektleder John Peter Andersen fra Energinet.dk.

Nedtager luftledninger
Selskabet fjerner efterfølgende luftledningen og de 14 master på den 3,8 kilometer lange strækning mellem Malling og Mårslet - som del af dets plan for at nedtage alle 132 og 150 kilovolt luftledninger og erstatte dem med kabler på de fleste strækninger.

I Malling placeres transformatoren på den eksisterende transformerstation, som indgår i det overordnede, landsdækkende eltransmissionsnet, og som forudgående er blevet opgraderet til også at huse komponenterne fra Mårslet. Den fysiske flytning er kulminationen på en omfattende forberedelsesproces, der også indbefatter at koble strømmen uden om den udfasede station og bygge nye fundamenter til komponenterne i Malling.

Planlagt i syv år
Selve flytningen er i sidste ende nødvendiggjort af væksten i Aarhus, der er foregået med større tempo, end nogen havde gættet på.

- Aarhus har bredt sig sydpå meget hurtigere, end planlæggerne havde forventet. Oprindeligt var det faktisk tanken at placere Mårsletstationen i Slet, men den idé blev overhalet af udviklingen, som nu også har overhalet placeringen i Mårslet, udtaler Klaus Hansen, afgående direktør for AURA Energi, der allerede for syv år siden igangsatte forberedelserne til flytningen.

- Processen måtte afvente den nye lokalplan for området. Efter lokalplanen blev vedtaget sidste sommer, kunne vi for alvor sætte tempo på projektet, tilføjer han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093