Et godt år for vindenergi
Klumme: Medlemmerne af Hub North repræsenterer hele værdikæden inden for vindenergibranchen, og 2015 tegner til at blive endnu et innovativt, produktivt år for nordjysk vindenergi, hvis vi formår at arbejde sammen for et fælles mål
Siden 2000 har der med få udsving været et generelt fald i kulforbruget. Der bliver brugt mere vindenergi til at gøre anden mør. Sidste december sprang alle rekorder, da hele 57,4 procent af energien kom fra vindmøller. Og også første halvdel af 2014 tegnede lyst, da 41,2 procent af elforbruget blev dækket af vind, hvor gennemsnittet normalt ligger på omkring 20 procent.
Heldigvis er der også store ambitioner fra politisk hold. EU vil udlede mindst 40 procent mindre CO2 i 2030 i forhold til 1990. Og den danske regerings udmelding er, at i 2020 skal minimum 50 procent af elforbruget dækkes af vindmøller. Hensigter, som vi her i Nordjylland understøtter med en række spændende projekter og resultater.
Testcenter Østerild har allerede givet forskere og virksomheder adgang til en viden, der gør danske havvindmøller mere effektive og pålidelige. Viden, der blandt andet kan nedbringe såkaldt Cost of Energy og gøre vindmøller til en endnu mere attraktiv energikilde.
Som det eneste sted i verden kan vi i Thy teste havvindmøller i fuld skala på land. Noget, der giver Nordjylland et forspring i forhold til at tiltrække de skarpeste hjerner og give en lang række underleverandører noget i ordrebogen.
Og resultaterne fra Testcenter Østerild taler for sig selv: Her i efteråret satte verdens højeste vindmølle på 220 meter verdensrekord, da den på blot 24 timer producerede nok el til at forsyne 13.500 husholdninger.
Vindmøllens højde svarer til fire Aalborg-tårne oven på hinanden – eller mere end højden på fire Comwell Hvide Hus, der er 53 meter højt.
Udviklingen går i det hele taget i retning af, at der bliver færre, men til gengæld meget større, højeffektive vindmøller. Det stiller nye krav til hele værdikæden – udviklingen berører alle aktører inden for vindenergi.
Eksempelvis må shippingbranchen til at fragte langt større offshore-mølledele ud på havet, og landmølleproducenterne udfordres af, at mølledelene bliver for store til at fragte på vejene. Derfor er det mere end nogensinde nødvendigt at lave tværfagligt samarbejde – for eksempel mellem speditionsbranchen og vindmølleproducenterne og mellem den akademiske verden og erhvervslivet, som vi har så gode traditioner for på AAU.
Bevægelsen i retning mod højere landvindmøller og de transportudfordringer, det giver, er også baggrunden for, at et meget lovende projekt om udvikling af vindmølletårne af stål og ultrahøjstyrkebeton er gennemført af Forida A/S i samarbejde med Vestas og Aalborg Universitet. Projektet er støttet af Energistyrelsens EUDP-fond.
FORIDA-tårnet er blandt andet fordelagtigt for vindsektoren, fordi det kombinerer holdbarhed og fleksibilitet til konkurrencedygtige priser. Helt epokegørende er det, at elementerne af ultrahøjstyrkebeton bliver præfabrikeret, men først skal samles ude, hvor møllen skal stå.
Også i forhold til de mindre dele af vindmøllen bliver der lavet spændende forskning her i Nordjylland. På Institut for Energiteknik på Aalborg Universitet har et hold forskere og forskellige virksomheder arbejdet sammen i CORPE/IEPE om at skabe et lille kredsløb til vindmøllens frekvensomformer, der skal hjælpe med at løse vindmølleindustriens problem med ikke at kunne forudse sammenbrud. Frekvensomformeren håndterer strøm fra møllens generator, og den lave frekvens fra generatoren giver store temperaturudsving i frekvensomformerens effekttransistorer. Noget, som kan medføre metaltræthed omkring transistorernes siliciumchips og hurtigere sammenbrud - hidtil vidste man bare ikke præcis hvornår. Der arbejdes på at kredsløbet kan indgå i fremtidige vindmøller, i første omgang indgår det i testsystemer.
Jeg kunne blive ved til efter påske med at nævne spændende mennesker og projekter inden for den nordjyske vindenergibranche, men stopper her med et juleønske fra Hub North: Må det kommende år byde på en masse tværgående samarbejder mellem alle vores medlemmer, der er underleverandører til vindsektoren.
Vi har tradition for at have en masse små og mellemstore virksomheder i det nordjyske, men nye krav i branchen gør, at det er helt nødvendigt at bundle vores services og ydelser, så vi kan tilbyde helstøbte, konkurrencedygtige løsninger.
På den måde bliver 2015 et år, hvor vi alle sammen bliver lidt klogere – og måske endda lidt rigere.
Jeg håber det.
Glædelig jul fra Hub North.