23948sdkhjf

Nyt samarbejde sikrer fremtidens forsyning med VE-gas

Innovationsfonden giver 17 mio. kr. til projektet Synferon, som skal sikre fremtidens forsyning med VE-gas. DGC deltager i det ambitiøse projekt om fuld konvertering af 2. generationsbiomasse til biobrændsel, herunder VE-gasser, som kan tilsættes til naturgasnettet.
Syntesegas produceret ved forgasning af fx halm eller træflis skal omdannes til enten flydende brændstof eller metan, før den kan lagres eller tilsættes naturgasnettet. De eksisterende omdannelsesprocesser er relativt dyre, og en betydelig procentdel af energiindholdet i syntesegassen går tabt. Det skal projektet Synferon (Optimised SYNgas FERermentatiON for biofuels production) finde en løsning på.

Danmark i front
Innovationsfonden har netop givet 17 millioner kroner til Synferon et forskningssamarbejde mellem tre forskningsgrupper fra DTU og Aalborg Universitet, Dansk Gasteknisk Center, virksomhederne Aquaporin A/S og Biosystemer ApS med ekspertise i separationer, den tyske virksomhed Agnion Energy GmbH med ekspertise inden for forgasning samt Iowa State University i USA.

- Det er vores overbevisning, at Synferons mål kombineret med dette konsortiums kompetencer sikrer, at projektets resultater kan bringe Danmark helt foran i energiproduktionen fra termokemisk forgasning og omdannelse af biomasse, fortæller lektorer Hariklia N. Gavala og Ioannis V. Skiadas fra Aalborg Universitet.

Sikrer den bæredygtige omstilling
Den nye teknologiske platform skal være med til at sikre den bæredygtige omstilling lang tid frem. Biobrændsler og naturgas produceret ved en kombination af biomasseforgasning og fermentering af syntesegas kan lagres og blandt andet bruges til produktion af el og varme i de perioder, hvor vinden ikke blæser nok til at dække behovet. Vindenergien kan dække behovet for begge, når vinden blæser, og systemerne fungerer derfor som indirekte lager for vindenergi.

- I det fremtidige danske energisystem med en overvejende andel vindenergi frem mod 2050 vil der være behov for lagring af store energimængder. Vores teknologi er et supplement til vindenergien og gør den indirekte lagring mulig, forklarer senior projektleder Niels B.K. Rasmussen fra Dansk Gasteknisk Center.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125