23948sdkhjf

Succes med kontrollerede strømafbrydelser

Dong og Schneider indfører kontrollerede strømafbrydelser som en del af et system til håndtering af store mængder sol og vind i elnettet på Færøerne.
Dong Energy og Schneider Electric er i øjeblikket ved at implementere et fuldstændigt system til overvågning, planlægning og optimering af energisystemet på Færøerne. Her har man i mange år været præget af strømafbrydelser, og egentlige black-outs, da ekstreme vejrforhold samt den store mængde af vind og sol skaber forstyrrelser i elsystemet, der får kraftværkerne til at stå af.

- På Færøerne kan man ikke sende strømmen til nabolandene i perioder med megen vind og sol og man kan heller ikke hente strøm uden for landets grænser, når vinden ligger stiller. Derfor har de brug for et system til at hjælpe dem med at holde balancen, siger chef for Power Hub Technology hos Dong Energy, Ivan Kristian Pedersen.

Afbryder strømmen
Dong Energy har i samarbejde med Færøernes meget fremsynede energiselskab SEV i et par år testet Dong Energys Power Hub Technology, og nu er man sammen med Schneider Electric altså endeligt gået i gang med at installere et samlet system, bestående af Power Hub'en og en række af Schneider Electrics løsninger til håndtering af komplekse energi-systemer.

- Udfordringen på Færøerne er deres ambitiøse mål om at hente 80 procent af deres energi fra vedvarende energikilder i 2020 kombineret med det isolerede energisystem. De mangler blandt andet hurtig frekvensstøtte, hvilket betyder, at når der opstår en ubalance mellem produktionen og forbruget af strømmen, falder frekvensen for hurtigt og så står kraftværkerne af. De kommer ud af sync med nettet, forklarer han og uddyber:

- Der har vi med Power Hub’en fundet en løsning, hvor man afbryder store industrivirksomheders forbrug på under et sekund, hvilket ikke forhindrer frekvensen i at falde, det sker bare meget langsommere.

Siden opstart af projektet har SEV registreret langt færre blackouts.

Levering af ø-systemer
Dong Energy og Schneider Electric har i dag indgået et partnerskab om at levere fuldstændige systemer til ø-samfund. Systemer, der indeholder energioptimering, planlægning af driften og overvågning.

- Når man er et isoleret øsamfund, bruger man ofte diesel på sine kraftværker. At skabe vækst i et ø-samfund kræver mere og mere energi og en stabil forsyning. Derfor sætter man vindmøller op som skal overtage rollen fra dieselkraftværkerne, men der kan være meget store udsving i vindproduktionen og her kan power hub’en gå ind og hjælpe. Power Hub kan planlægge alle enheder, der producerer strøm, forudse, hvordan de skal producere og planlægge energiproduktionen, så man bruger mindst mulig diesel og mest mulig vind og vand. Vi går samtidig ind og tager højde for uforudsete hændelser i løbet af dagen; beregner og planlægger hvor mange reserver, der skal være til rådighed ved den lavest mulige omkostning, fortæller Ivan Kristian Pedersen om det system, man i øjeblikket er ved at implementere.

Dongs og Schneider Electrics arbejde med Power Hub-delen ventes at stå klar i efteråret 2015, mens Schneider Electric ventes at være færdig med sin resterende del af arbejdet med udgangen af året.

Ambitiøst VE-mål
Med målet om at hente 50 procent af sin energi fra vedvarende energikilder med udgangen af 2015, og 80 procent i 2020 har Færøerne et stort behov for at kunne styre og kontrollere sit energisystem.

- For det første er det utopi at forestille sig et energisystem, hvor man ikke også anvender kontrollerbare energikilder. Og selvom man i lange perioder vil kunne klare sig alene på VE, så vil man stadig have behov for dieselkraftværker som en backup. Her skal en teknologi som Power Hub Technology være med til at sikre, at systemet ikke vælter. Man har simpelthen behov for systemer, der kan optimere, planlægge, styre og overvåge et så komplekst energisystem, som et med 80 procent vedvarende energi vil være, understreger Ivan Kristian Pedersen.
Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141