23948sdkhjf

Svigt i boltene skyld i møllehavari

At en mølle sidste år i oktober smed vingerne skyldes svigt i boltene.
Chefkonsulent hos DTU Vindenergi og leder af godkendelsessekretariatet for vindmøller under Energistyrelsen, Peggy Friis har stået i spidsen for den havarigruppe, der skulle undersøge, hvorfor en vinge knækkede af en vindmølle ved Tøndering i oktober 2014 og tog en anden med sig i faldet.

Og selvom slutrapporten ikke er skrevet endnu, løfter Peggy Friis sløret for, hvad der var årsagen til ulykken. Det skriver Skive Folkeblad.

- Vi kan se, at det skyldes et svigt i boltene, og vi kan se, at boltene har mistet deres tilspænding. Boltene er ved monteringen spændt med et bestemt moment, og de har mistet noget på deres tilspændingsmoment, som bliver sat ved montagen og efterfølgende bliver kontrolleret efter et år og derefter hver fjerde år. Vindmøllen stod netop over for en fire års kontrol, fortæller Peggy Friis, der har været gennem servicebogen, vindmøllens computer og samtidig tjekket nabomøllerne af samme type og krydstjekket med vindmøller andre steder i landet uden at finde andre forklaringer.

Peggy Friis tilføjer, at hun på baggrund af det, ikke kan placere ansvaret hos nogen.

Vindmøllen er en 14 år gammel 850 kW Vestas-mølle.

Originalartikel
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08