23948sdkhjf

Dansk Fjernvarme: HMN Naturgas bekæmper grøn omstilling

Det kommunalt ejede naturgasselskab HMN Naturgas går direkte i kamp med Energiklagenævnet, myndigheder – og sine egne ejere – i kamp for at sikre størst muligt brug af fossilt naturgas og forsinke den grønne omstilling, mener Dansk Fjernvarme.
Det er en alvorlig kamp, som HMN Naturgas har indledt mod Energiklagenævnet på baggrund af nævnets afgørelse i en sag fra Helsingør. Det er en kamp, hvor landets største leverandør af fossilt naturgas direkte går i kødet på myndighederne på flere niveauer, for at forhindre den grønne omstilling til fjernvarme, mener Dansk Fjernvarme.

- Det er jo åbenlyst, at HMN Naturgas har store interesser på spil. Det er jo firmaets levebrød, der forsvinder. Men når selskabets klager er blevet afvist, så er det jo fordi, at myndighederne har behandlet sagerne. Ikke bare ved en instans, men ved flere, siger Dansk Fjernvarmes direktør Kim Mortensen.

Kan HMN få held til at forsinke eller udskyde den grønne omstilling af eksisterende områder, hvor boligerne forsynes med naturgas, så bliver selskabet sikret forretning i flere år.

- Overordnet, så skal Danmark omstilles til en grøn fremtid. Allerede i 2035 skal al el og opvarmning være fossilfri. 20 år indenfor energiforsyning er en kort tidshorisont. Omstillingen er allerede nu i gang til gavn for både forbrugere, klimaet og samfundet, siger Kim Mortensen.

Det betyder, at der ikke længere må installeres naturgasfyr i nye udstykningsområder.

- Men det betyder også, at der nu bliver konverteret individuelle naturgasområder til fjernvarme, fordi det er den grønne og samfundsøkonomisk bedste løsning. Forud for alle den slags projekter bliver der lavet samfundsøkonomiske beregninger. Viser de ikke positiv samfundsøkonomi, ja, så må de kommunale myndigheder ikke godkende dem, siger Kim Mortensen.

HMN Naturgas er ejet af 57 kommuner. Kommunerne har udarbejdet energi- og varmeplaner, og det er de planer, som HMN Naturgas bekæmper for at sikre salg af fossilt naturgas. Det er også myndighedernes sagsbehandling, som HMN Naturgas bekæmper. Og altså også den højeste, uvildige klageinstans på energiområdet, Energiklagenævnet.

- Den måde at agere på burde selskabets ejere jo gennemtænke konsekvensen af. Det er altså et kommunalt ejet selskab, som bekriger kommunale myndighedsdispositioner. Det kan jo ikke være i samfundets interesse. Og slet ikke i skatteborgernes interesse, siger Kim Mortensen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094