23948sdkhjf

USA-opgave åbner døre for østjysk solcellefirma

Nye markeder skal følge i kølvandet på den aftale med USAs militær, som SolarDrive Container Power og TecLeaf har fået i stand.
Solcellefirmaet SolarDrive Container Power (SDCP) har fået foden inden for hos det amerikanske forsvar. Virksomhedens patenterede solcelleløsning, der monteres på en standard ISO-container, giver nemlig adgang til billig strøm i udsatte områder.

Det produkt vil det østjyske firma også overføre til andre kunder. Eksempelvis med solcelle-containere på byggepladser eller i nødhjælpsorganisationers flygtningelejre.

Men inden man når så vidt skal produktionen op i et helt andet gear.

Bevæger sig ind i branchen
For det hele handler om tilbagebetalingstid, forklarer direktør i SDCP, Kim Ahrenfeldt, til Electronic Supply. Volumen skal øges, så stykprisen og produktionsomkostningerne kommer ned, og solcelleløsningerne dermed bliver konkurrencedygtige.

For mens brændstofprisen er høj for militæret, når udsatte konvojer skal fragte brændstof til fremskudte lejre, og SDCPs solcelle-containere dermed kan have en tilbagebetalingstid på bare nogle få måneder, er situationen en helt anden på en dansk byggeplads. Her betyder forholdene, at tilbagebetalingstiden kan være på op mod 20 år. Så man væbner sig med tålmodighed hos SDCP og ser på den lange bane:

- Vi er ved at arbejde os ind i branchen. Men det skal modnes og kontakterne skal skabes, siger Kim Ahrenfeldt.

Også en reference for fremtiden
SDCP har sammen med selskabet TecLeaf brugt to et halvt år på at få hul igennem til det amerikanske forsvar, hvilket er forholdsvis hurtigt. Nu venter så yderligere et år eller to, hvor solcelleløsningen skal testes.

- Så er vi også i gang og kan komme ud og sælge det til andre branche, siger Kim Ahrenfeldt, og uddyber, at et nyt marked kan være tæt på.

For hvor nogle brancher ligger nogle år ude i fremtiden, har SDCP allerede nu oplevet interesse fra mineindustrien. Container-solcellerne kan nemlig være en økonomisk fornuftig investering, når mineselskaberne er tvunget til at fragte den nødvendige brændstof til generatorer ved miner i ingenmandsland i f.eks. den canadiske vildmark.

Produktion i Danmark - på sigt
SDCPs første prototyper blev fremstillet i Danmark. Derudover er produktionen af solcelleløsningerne lagt ud til underleverandører.

I forbindelsen med aftalen med det amerikanske forsvar har man valgt at lægge produktionen i USA. Det skyldes, at forsvaret stiller krav om, at store dele af de købte produkter skal være lavet inden for USAs grænser. Det er dog ikke ensbetydende med, at man holder alt i USA i fremtiden.

- Vi har også mulighed for at etablere produktion i Danmark på sigt. Men det afhænger af kunderne, og hvordan markederne udvikler sig, understreger Kim Ahrenfeldt.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078